12 Ocak 2011 Çarşamba

GENÇ KIZLARDA ADET GECİKMESİNİN NEDENLERİ

Yüzünde tüylenme var ama adet görmedi

Kızım ekimin 25'inde 18 yaşına girdi. Ancak sorunumuz büyük, hâlâ adet görmedi. Yüzünde tüylenmeler oldu. Sizce ne yapmak gerekir?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : 18 yaşında adet olmaya başlayan genç kızlar vardır. Ama genelde bu yaşta hâlâ adetler başlamamışsa bir sorun olduğu düşünülebilir. Bunun anlaşılması da ancak muayene ve sonra istenecek test sonuçlarını değerlendirmekle mümkün. Adet olmamanın pek çok nedeni var. Öncelikle anatomik bozukluklar düşünülmeli. Mesela rahmi olmayan veya rahim, yumurtalığı olmayan biri adet göremez. Bazen kızlık zarı tam kapalı olur ve aslında adet kanaması olduğu halde bu dışarı akamaz, vajina ve rahim içinde birikebilir. Rahim ve vajina bazen koskoca bir kist şeklini alır. Bunun dışında çeşitli hormonal bozukluklar nedeniyle de adet kanaması başlamamış olabilir. Bunların hepsi yapılacak muayene ve istenecek testler sonucunda anlaşılabilecek şeyler.

Vajinamın iç dudakları çok büyük ve sarkık

Vajinamın iç dudaklarım büyük ve sarkık. Bekarım, ileride görsel açıdan sorun yaratacağını biliyorum. Estetik yaptırmak istiyorum ama klitorise ameliyatta zarar verildiğini ve klitoral orgazmı azalttığını duydum. Sizce doğru mu? Ne olur "Yaptırma" demeyin. Ama klitorise zararlıysa yaptırmam.

Cevap Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : Dış genital organlardaki şekil bozukluğunu öncelikle doktor değerlendirmeli. Birçok kere yaşadığımız gibi yeterli bilgi sahibi olmayan biri kendisinin normal olmadığı düşüncesine kapılarak müracaat etmiş ve doktor gözü ile ortada hiçbir sorunun olmadığı görülmüştür. Eğer hakikaten normalden çok farklı bir durum varsa, o zaman cerrahi bir müdahale gerekli olabilir. Labium Majüs denen dış dudaklar operasyonla küçültülebilir ve bunun hastaya ileriki hayatında hemen hiçbir kötü etkisi olmaz.

Ara kanamalarım memedeki myom yüzünden mi?
35 yaşında, 19 senelik evli bir kadınım. 2 çocuk annesiyim. Mamografi çektirdim ve benim iki memede de birkaç tane myom görüldü. En büyüğü 6 mm çıktı. Sonucu genel cerraha gösterdim, "3 ay bekle, tekrar bakalım" dedi ve ilaç veya başka bir şey önermedi. Ara kanamalarım olduğunu söyledim. "Bu normal, myomdan çok rahatsızsan bir kadın doğuma uzmanına git istersen" dedi. Bu normal mi?

Cevap Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : Meme kadınlar için çok önemli bir organ. Dış görünüşü estetik açıdan tamamlayan kadın figürünün çok önemli bir parçası ama hastalıkları da aynı oranda çarpıcı... 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanseri ile tanışıyor. Meme kanserinin erken tanısında mamografi denen radyolojik inceleme son derece önemli. Bu inceleme ile çok ufak tümörlere bile tanı koymak mümkün. Pek çok kadının memesinde ufak kistler olabildiği gibi fibroadenom denen iyi huylu kitleler de olabiliyor. Memede her görülen kitle veya kist ameliyatla almaya kalkılsa memede pek çok ameliyat izi olacak ve bunlar mamografide ciddi bir hastalığın teşhisini güçlendirecektir. Bu nedenle çok gerekmedikçe, memedeki ufak kitleler ameliyat edilmez, ancak izlenir. Doktorunuz da bu nedenle 3 ay sonra tekrar muayene olmanızı söylemiş. Düzensiz kanamalarınıza gelince; mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olun. Memedeki problem ile düzensiz kanamalar apayrı şeyler.

0 yorum:

Yorum Gönder