14 Ocak 2011 Cuma

MOTORLU ÇİVİ İLE BOY UZATMA TEKNİĞİ

Geçen yıl geçirdiği trafik kazası sonrası bacağı 5 santim kısa kalan Hale Denizli, Motorlu Çivi ile eski haline kavuştu.

Boeing uçaklarında kullanılan mikro motorlardan esinlenilen ve dünyada yeni olan bu yöntemin maliyeti sigortadan karşılanabiliyor.

Hale Denizli bundan bir yıl önce işine gitmek üzereyken trafik kazası geçirdi. Ona çarpan dolmuş nedeniyle tam 7 kez ameliyat oldu. Ameliyatlar sonunda bacağı 5 santim kısa kaldı. Kalçadan kemik alınıp kondu, ağrılarını dindirmek için demir çubuklar konuldu olmadı. Kısa kalan bacağı nedeniyle topallamaya başlayan genç kızın omuriliğinde sorunlar oluşmaya başladı. Müthiş ağrılar çekti. Ancak yirmi yaşındaydı ve topal olarak hayatını geçirmek istemiyordu. Bacağını yeniden uzatmanın yollarını araştırmaya başladı. Bu sırada kısalan bacağının uzatılabileceğini internetten okudu. Marmarisli Hale Denizli boy uzatma ameliyatı için İstanbul'a Şişli Etfal Hastanesi'ne geldi. Bacak uzatılabiliyordu ancak bu yöntem son derece zorluydu bir yıla yakın bacağında demir bir kafes taşıması gerekiyordu. Hale Denizli buna bile razıyken doktorlar dünyada son derece yeni bir yöntemden bahsettiler. Avrupa'da henüz birkaç merkezde kullanılan yöntem Türkiye'de ilk kez uygulanacaktı. Onaylar alındı, yurtdışından özel motor getirildi.
Hale Denizli'nin tüm operasyon maliyeti balıkçılık yapan babasının SGK'sı tarafından karşılandı.

BOEING MOTORU GİBİ

Bir saat süren operasyonla içinde bir motor bulunan ve kurşun kalemden biraz daha uzun ve kalın olan çubuk Hale Denizli'nin bacağına takıldı. Çubuk dışardan hiçbir şekilde görülmüyordu kemik içine yerleştiriliyordu. Ancak içinde küçük bir motor vardı. Bu motor boeing uçaklarının mikro motorlarını üreten firma tarafından tasarlanmıştı. Çok küçük olmasına karşın hiç bozulmuyordu. Motorun kabloları son derece inceydi onlar da derisinin altına yerleştirildi. Tüm operasyon bacağında daha sonra hiç izi kalmayacak dört küçük delikten yapıldı. Şimdi günün belirli saatlerinde dışardan verilen elektrik akımı ile her gün bacağın bir milim uzaması sağlanıyor. Hale Denizli'ye doktorları bacağını nasıl uzatacağını gösteriyorlar. Bacak uzarken steteskop yardımıyla motorun sesi dinlenebiliyor. Şimdilik bacağının üzerine tam olarak basamıyor ama dört ay sonra bacağı eski boyuna gelecek. Çubuk bacağının içinden çıkartılacak. Hale Denizli'den sonra boy uzatma ameliyatları çok daha konforlu bir şekilde yapılabilecek.

Doç. Dr. Metin Küçükkaya
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Tel : +90 212 373 50 00 (60 hat)




İlk yıllarda; uzatılacak kemiğin arasının açılıp içine kemik doldurulurken daha sonraki yıllarda kemik dışından konulan sistemlerle kemiğin yavaş yavaş uzatılarak kendiliğinde dolması yöntemin benimsenmiştir. Bu yöntemlerin dezavantajı tedavi süresinin uzun olması, yara izleri kalması ve hasta acı vermesidir.

Motorlu Çivi İle Boy Uzatma Tekniği (Fitbone):



Tek kemiğin uzatılmasında, kozmetik uzatmalarda, minor deformitelerin düzeltilerek uzatmalarında kullanılmaktadır. Motorlu (Fitbone) çivide dışarıdan bir kumanda aracılığı ile uzatma sağlanır.

Mekanik çivide ise hasta küçük egzersizler yaparak uzatmayı sağlar. En konforlu uzatma yöntemidir.

"Motorlu çivi" olarak tabir edilen tedavi yönteminde uzatılacak kemik içine yerleştirilen ve deri altında alıcısı bulunan çivi ile uzatma işlemi sağlanır. Bu işlemde uzama işlemigünde 1mm uzama sağlanır.

Motorlu Çivi ile uzatma yöntemi nasıl uygulanır:

Motorize çivi ile uzatma yöntemi eski tedavilere göre daha zahmetsiz ve daha estetiktir. Bu yöntemde ameliyatla kemik çatlatılarak çivi kemiğin iliğine yerleştiriliyor.

Ameliyattan sonra hastanın eline bir kumanda veriliyor ve ne yapması gerektiğini anlatılıyor. Hasta kendi kendine deri altında bulunan alıcı ile çiviyi kumanda ederek çivinin uzamasını sağlıyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler :
Kemik sertleşene kadar tam yük verilmemesine önem verilemelidir.

Tedavi ve Uzama sonrası çiviler ne oluyor :
İstenilen uzunluğa ulaşıldığında ve kemiklerde sertleşme sağlandığında çiviler tamamen çıkartılmakta ve hasta eski hayatına devam etmektedir.

Motorlu Çivi Kimlere uygulanabilir :
Motorlu çivi, çocuklar dışında ve yeterli kemik kalınlığına sahip herkese uygulanabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder