17 Aralık 2010 Cuma

HPV VİRÜSÜ VE ETKİLERİ

Erkeklerin taşıyıcı olduğu, cinsel temas ile bulaşan ve kadınlarda rahim ağzı kanseriyle ölümcül sonuçları olan Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yakalanan her kadının, eşi tarafından aldatılmadığı belirtildi.

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesi Jinekoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Mehmet Faruk Köse, HPV enfeksiyonunun yüzde 99'un üzerinde seksüel yolla bulaştığını söyledi. Sadece binde birden daha az ihtimalle eğer annede hamilelik döneminde HPV varsa bebeğe nadiren geçebildiğini, ayrıca tırnaklar arasında da bulunan bu virüsün HPV'li anne ya da bakıcı bebeğin altını temizlerken geçirebildiğini kaydeden Doç. Dr. Köse, “Literatürde bu rakamlar 20'yi geçmez” dedi.

Yaygın kanının aksine HPV'nin kişilerin aynı havluyu kullanması, deniz, yüzme havuzu ve hamamdan bulaşmayacağını kaydeden Doç. Dr. Faruk Köse, seksin her türüyle bulaşabileceğini kaydetti. Antalya'da düzenlenen 12'nci Jinekolojik Onkoloji Kongresi'ne katılan Doç. Dr. Köse, “Sürtünmeyle, parmakla ya da oral veya anal seks... Hepsiyle bulaşabiliyor. Sürtünmeyle seksin oldukça yüksek olduğu yerlerde kızlık zarı sağlam olmasına rağmen HPV enfeksiyonuna bağlı ortaya çıkan rahim ağzı kanserine yakalanmış hastalarımız oluyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Mehmet Faruk Köse, HPV'nin seksüel yolla bulaştığının ifade edilmesinin “Kocam veya karım beni aldattı” şeklinde ortaya çıkan aile facialarına neden olduğuna dikkati çekti. Doç. Dr. Köse, “Bir kadın bu virüsü ilk aldığında kanserin ortaya çıkışına kadar geçen süre 20- 25 sene. Türkiye'de evlilik öncesi cinsel ilişki kadınlar için yasak, erkekler için mecburidir. Bir şekilde elinden tutulur, götürülür, mecbur bırakılır. Bu nedenle erkek ister hayat kadını ister başka bir partnerden alınan HPV'yi, ilk ilişkiyle eşine bulaştırmış olabilir. Ondan sonra sadık kalmış olmasına rağmen HPV'ye bağlı sağlık sorunları ortaya çıkabilir” dedi.

10 Kadından 8'i karşılaşıyor

Doç. Dr. Köse ilk ilişkiyle HPV enfeksiyonu alan bir kadında 1.5- 2 yıl sonra bağlı problemler ortaya çıkabileceğini söyledi. Türkiye'de kadınlarda cinsel birleşme yaşının ortalama 14 yaş olduğunu ve özellikle Doğu Anadolu'da çok sayıda adölesan gebe (15- 19 yaş arası) bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Köse, “Ancak, genç kadınlarda bir kez HPV geçirdikten sonra görülme oranı daha yüksek, fakat kansere dönüşen kalıcı HPV görülme oranı çok düşük” diye konuştu. Kadınların yüzde 80'inin yaşamları boyunca bir şekilde HPV ile karşılaştığını kaydeden Doç. Dr. Köse, ancak yüzde 60'ının kendiğinden gerileyip kaybolduğunu kaydetti.

Eşcinsel erkeklerde durum

Kadınlarda rahim ağzı kanseri, gırtlak kanseri, dış genital organ ve vajinada kansere neden olan HPV'nin erkeklerde ise penis ve anal kansere neden olduğunu belirten Doç. Dr. Köse, anal kanserin daha çok eşcinsel erkeklerde görüldüğünü belirtti.

HPV'nin neden olduğu kanser türlerine karşı aşıların bulunduğu fakat geliştirilen aşıların HPV'ye bağlı kanser türlerinin yüzde 80'inde yüzde 100 koruma sağladığını belirten Doç. Dr. Mehmet Faruk Köse, aşılamada temel sorunun erkekleri mi yoksa kadınların mı aşılanması noktasında olduğunu söyledi.

0 yorum:

Yorum Gönder