21 Aralık 2010 Salı

KANSER HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

KANSER HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER


Kanser tedavisi sürecinde hasta ve yakınları birçok yanlış bilgi edinebiliyor. Prof.Dr. Erkan TOPUZ, halk arasında yaygın olan kanserle ilgili yanlış inanışları ve doğrularını anlattı.

Kanser hakkında yanlış bilinenler ve doğrular





YANLIŞ: Kanser saç dökülmesine yol açar.

DOĞRU:Kanser saç dökmez. Saç kaybı, kanser tedavisinin (radyoterapi, kemoterapi) bir yan etkisidir. Bu arada kemoterapi ya da radyoterapi gören herkesin saçı dökülecek diye bir kural yok. Bu, tümörün tipine, uygulanan tedavinin dozuna, hastalığın evresine göre değişiyor.

YANLIŞ: Sadece kadınlar meme kanseri olur.

DOĞRU: Bu, en büyük kanser miti. Erkekler de meme kanseri olur! Amerika'da her yıl 1500 erkeğin meme kanserine yakalandığı tahmin ediliyor. İyi haber, erkeklerde meme kanserinin çok yaygın olmaması.

YANLIŞ: Kanser her zaman öldürücüdür.

DOĞRU: Evet, kanser ölümle sonuçlanabilen bir hastalık. Ancak tıptaki ilerlemeler sayesinde erken teşhis edilmiş hastaların büyük bir kısmı tam şifaya kavuşuyor.

YANLIŞ: Anne ya da babanız kanserse siz de kanser olursunuz.

DOĞRU: Bazı kanser türlerinin genetik olduğu doğru. Ancak bu, ailesinde kanser öyküsü olanların mutlaka kansere yakalanacağı anlamına gelmiyor. Meme, yumurtalık, prostat ve kolon kanseri genetik olarak geçiş gösteren kanser türlerinden bazıları. Ailede bu tür kanserler varsa kanser geni çocuklara geçebilir. Eğer çocuğa bu gen geçmişse, bu sadece riski artırır. Yoksa kanser çıkacağını garanti etmez.

YANLIŞ: Pozitif düşünmek kanseri tedavi eder.

DOĞRU: Pozitif düşünmek, tedavi sırasında çok gereklidir fakat kanseri tedavi edici etkisi yoktur. Kanser tedavisi sırasında iyimser olmak, yaşam kalitesini artırır.

YANLIŞ: Hastanın kanser olduğunu öğrenmemesi gerekiyor. Öğrenirse immün sistemi çöker.

DOĞRU: İmmün sistemi çökmeden kanser başlamaz. Kanser olduğunu öğrenen kişide inkar, öfke, depresyon gibi sorunlar, ortaya çıkabilir. Ancak hastalığı saklamamak gerekir. Hastalığı kabullenmek, tedaviye katılımı ve sonucu da olumlu yönde etkiler.

YANLIŞ: Kanser tedavisi görenin çocuğu olmaz.

DOĞRU: Radyoterapi ve kemoterapi ilaçları hastalarda geçici, nadiren kalıcı kısırlığa sebep olabilir. Bu risk hastalığın tipine, evresine, kullanılan kemoterapi ilacına göre değişir. Ancak genç, henüz anne-baba olamamış hastalar ıın ve ilaç tedavisinden önce yumurta ve sperm dondurma işlemiyle ileride çocuk sahibi olma şansını yakalayabilir.

YANLIŞ:Gelişmiş ülkelerde artık kemoterapi kullanılmıyor.

DOĞRU: Kemoterapi, radyoterapi ve ameliyat kanser tedavisinde bütün dünyada en yaygın kullanılan yöntemlerdir.

YANLIŞ: Mememde bir kitle var. Ben kanser oldum.

DOĞRU:Memede saptanan her kitle kanser değil. Bu nedenle şüpheli bir kitle tespit edilince hemen telaşlanmayın. Doktora başvurarak daha ileri tetkikler yaptırın.

YANLIŞ: Kanser saç dökülmesine yol açar.DOĞRU:Kanser saç dökmez. Saç kaybı, kanser tedavisinin (radyoterapi, kemoterapi) bir yan etkisidir. Bu arada kemoterapi ya da radyoterapi gören herkesin saçı dökülecek diye bir kural yok. Bu, tümörün tipine, uygulanan tedavinin dozuna, hastalığın evresine göre değişiyor.YANLIŞ: Sadece kadınlar meme kanseri olur.DOĞRU: Bu, en büyük kanser miti. Erkekler de meme kanseri olur! Amerika'da her yıl 1500 erkeğin meme kanserine yakalandığı tahmin ediliyor. İyi haber, erkeklerde meme kanserinin çok yaygın olmaması.YANLIŞ: Kanser her zaman öldürücüdür.DOĞRU: Evet, kanser ölümle sonuçlanabilen bir hastalık. Ancak tıptaki ilerlemeler sayesinde erken teşhis edilmiş hastaların büyük bir kısmı tam şifaya kavuşuyor.YANLIŞ: Anne ya da babanız kanserse siz de kanser olursunuz.DOĞRU: Bazı kanser türlerinin genetik olduğu doğru. Ancak bu, ailesinde kanser öyküsü olanların mutlaka kansere yakalanacağı anlamına gelmiyor. Meme, yumurtalık, prostat ve kolon kanseri genetik olarak geçiş gösteren kanser türlerinden bazıları. Ailede bu tür kanserler varsa kanser geni çocuklara geçebilir. Eğer çocuğa bu gen geçmişse, bu sadece riski artırır. Yoksa kanser çıkacağını garanti etmez.YANLIŞ: Pozitif düşünmek kanseri tedavi eder.DOĞRU: Pozitif düşünmek, tedavi sırasında çok gereklidir fakat kanseri tedavi edici etkisi yoktur. Kanser tedavisi sırasında iyimser olmak, yaşam kalitesini artırır.YANLIŞ: Hastanın kanser olduğunu öğrenmemesi gerekiyor. Öğrenirse immün sistemi çöker.DOĞRU: İmmün sistemi çökmeden kanser başlamaz. Kanser olduğunu öğrenen kişide inkar, öfke, depresyon gibi sorunlar, ortaya çıkabilir. Ancak hastalığı saklamamak gerekir. Hastalığı kabullenmek, tedaviye katılımı ve sonucu da olumlu yönde etkiler.YANLIŞ: Kanser tedavisi görenin çocuğu olmaz.DOĞRU: Radyoterapi ve kemoterapi ilaçları hastalarda geçici, nadiren kalıcı kısırlığa sebep olabilir. Bu risk hastalığın tipine, evresine, kullanılan kemoterapi ilacına göre değişir. Ancak genç, henüz anne-baba olamamış hastalar ıın ve ilaç tedavisinden önce yumurta ve sperm dondurma işlemiyle ileride çocuk sahibi olma şansını yakalayabilir.YANLIŞ:Gelişmiş ülkelerde artık kemoterapi kullanılmıyor.DOĞRU: Kemoterapi, radyoterapi ve ameliyat kanser tedavisinde bütün dünyada en yaygın kullanılan yöntemlerdir.YANLIŞ: Mememde bir kitle var. Ben kanser oldum.DOĞRU:Memede saptanan her kitle kanser değil. Bu nedenle şüpheli bir kitle tespit edilince hemen telaşlanmayın. Doktora başvurarak daha ileri tetkikler yaptırın.


0 yorum:

Yorum Gönder