16 Aralık 2010 Perşembe

MYOM AMELİYATI OLMAM GEREKİYOR MU?

Myom rahimden çıkan iyi huylu bir ur ve şikayete neden olmadığı sürece tedavisine gerek yok. Ama kontrol altında tutulmalı. Çocuk isteyen kadınlarda myom, gebeliği engelliyorsa ya da ağrı ve kanama yapıyorsa ameliyatla alınır.Prof.Dr. Derin KÖSEBAY

Myom ameliyatı olmam gerekiyor mu?

48 yaşındayım. Karnımın sol alt kısmında, bir kitle hissettim. Hastaneye gittim ve ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. Myomun bana ne gibi zararı olabilir? Aldırmasam tehdit oluşturur mu ya da kanser riski var mı? Ameliyattan sonra myom tekrar oluşur mu?

Prof.Dr. Derin KÖSEBAY- Myom rahimden çıkan iyi huylu bir urdur. Şikayete neden olmadığı sürece (özellikle sizin yaşlarınızda) tedavisine de gerek yoktur.

Ama kontrol altında tutulması, sık aralarla muayenesi, büyüme ve şekil değiştirmenin olup olmadığı izlenmelidir. Eğer hızla büyüyor ve ultrason muayenesinde aşırı kanlanma (Artmış kan damarlarının görülmesi) görülüyorsa ameliyat kararı verilmelidir. Daha genç, çocuk isteyen kadınlarda myom, gebeliğin olması veya gebeliğin devamını riske edecek gibi görülüyor ise ameliyatla çıkarılması (sadece myomun) gerekir.

Bunun dışında ağrı veya kanama bozukluklarına neden olan myomlar da ameliyat edilebilir (Sadece myomlar alınır). Aynı şikayetlere neden olan myomlar ileri yaşlarda rahmin tamamı alınarak tedavi edilir.

Cinsiyeti ne zaman belli olur?

2 aylık hamileyim. Acaba bebeğimin cinsiyeti ne zaman belli olur? Bunu çok merak ediyorum. Bebeğimin cinsiyetini ne kadar süre sonra öğrenebilirim?

Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Çocuğunuzun cinsiyeti iyi bir ultrason aleti ile tecrübeli bir doktor tarafından bebeğin rahim içindeki duruşu uygunsa 12 haftadan sonra söylenebilir. Bu kadar erken cinsiyetin söylenmesinde zaman zaman hataların da olabileceğini belirtmem gerek.

Hastalık bulaşıcı mı?

Nişanlım 27 yaşında, ureplazma ve thrush diye iki hastalığı varmış. Bu hastalıklar nedir? Bana da bulaşır mı?

Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Ureplazma enfeksiyonu çok küçük bir bakterinin yaptığı, genellikle üriner sistemi tutan (Üst solunum yollarını da tutan tipi var). Erkekte de, kadında da görülebilen çoğu zaman cinsel temasla geçen bir hastalık. Bu enfeksiyon genellikle idrar yollarında rahatsızlık şeklinde kendini belli eder. Hiç belirti vermediği de olabilir. Tanı ancak alınacak kültürde bakterinin üretilmesi ile konulabilir. Tedavide sıradan antibiyotikler çoğu kere yarar sağlamaz. Bu bilgilerden sonra size tavsiyem müstakbel eşinizle beraber bir doktor kontrolünden geçmeniz. Doktora durumunuzu anlatırsanız ureplazma için kültür alacak ve durumunuzu kesin olarak belirleyecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder