24 Aralık 2010 Cuma

SEZARYEN Mİ NORMAL DOĞUM MU?

Acaba sezaryen mi normal doğum mu?



39’uncu haftada gebelik nasıldır?


Dr. Alper Mumcu: Oksijen ve besin maddelerini bebeğe taşıyan göbek kordonunun uzunluğu yaklaşık 50, kalınlığı ise 1.3 santimetre civarındadır. Bebeğin ağırlığı 3 kilonun üzerindedir ve rahimin büyük bir kısmını doldurur. Anne adayından geçen antikorlar bebeğin doğum sonrası en az 6 ay süreyle enfeksiyonlara karşı mücadelesinde yardımcı olacaktır. Son haftada amniyon zarı her an açılabilir ve anne adayının suları gelebilir.

40’ıncı haftada neler olur?

Dr. Alper Mumcu: Anne adayı herhangi bir ağrı hissetmese de rahim ağzı yavaş yavaş açılmaya başlamış olabilir. Normal sancıların başlamasıyla rahim ağzındaki açıklık ve incelme de artmaya başlar. Açıklık 10 santimetre olduğunda doğumun ilk evresi tamamlanmıştır. Daha sonra ikinci evre yaşanır ve bebek dünyaya ‘Merhaba’ der.

Hamilelik 41’inci haftaya sarkabilir mi?

Dr. Alper Mumcu: Evet. Bunda beklenen doğum tarihinin hatalı hesaplanması rol oynayabilir. Son adet kanamasının başladığı günden eminseniz ve bebeğinizin ölçümleri de tüm gebeliğiniz boyunca bu tarihle uyumlu olarak saptandıysa gerçekten bebeğiniz geç kalmış demektir. Özellikle ilk bebeğini bekleyenlerde doğum gecikebilir. Bu haftadan sonra doktor anne adayını daha sık, hatta 3 günde bir görmek isteyebilir.

Her kontrolde ultrason ile bebeğin hareketlerini takip edip, amniyon sıvısının miktarını kontrol edilir ve daha sonra non stress test uygulanır. Genelde bebeklerde sorun yaşanmazken anne adaylarında yorgunluk ve bıkkınlık gözlenir. Miat dolduktan sonra bebeğin amniyon sıvısı giderek azalabilir. Bu durum göbek kordonunun sıkışmasına ve bebeğe giden kan ve oksijen miktarında azalmaya neden olabileceğinden önemlidir.

Doktor doppler ultrasonografi ile bebeğe giden kan akımlarında bir düşüş olup olmadığını kontrol eder. Aynı şekilde plasentada da yaşlanma belirtileri ve fonksiyon kaybı ortaya çıkabilir. Bebek artık daha fazla yağ biriktirmediğinden Eİkilosu azalabilir. Anne adayları bebek hareketlerini mutlaka saymalı.

SANCI 15-20 DAKİKA ARALIKLARLA GELİYOR

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Başkanı Dr. Cihangir Yılanlıoğlu anlattı:

Normal doğum nedir?

Bebeği annenin doğum kanalı yoluyla dünyaya getirmesidir. 3 evreye ayrılır. 1, sancıların başlamasından açıklığın tam olmasına kadar süren ilk evre. 2, bebeğin doğuşu. 3, plasentanın (eş) doğuşu.

Doğum ne zaman başlar?

Doğumun 3 önemli belirtisi var:
1) Nişan: Sancılar başlamadan önce gelen az miktarda kanlı, yapışkan veya jöle görünümünde az bir akıntıdır.
2) Sancılar: Belin alt orta kısmında başlayıp her iki taraftan kasıklara iner. Sancının en önemli özelliği, belli aralıklarla tekrar etmesidir. Başlangıçta 15-20 dakika aralıklarla gelir ve en az 20 saniye kadar sürer.
3) Suların gelmesi: Bebeğin içinde bulunduğu su kesesi genellikle doğum yaklaşıncaya kadar bütünlüğünü korur. Bu durumda hekim ya da ebe tarafından açılır. Ama bazen su kesesi sancı ve nişan gibi belirtilerden önce kendiliğinden açılabilir. Bu durumda hasta aniden bardaktan dökülmüş gibi bir ıslaklık hisseder. Önemli bir belirtidir, hemen hastaneye başvurmak gerekir.

Normal doğumun avantajları neler?

Günlük hayata dönüş daha hızlı olur. Sezaryen sonrası hareketler daha kısıtlıdır. Normal doğumdan sonra vücudun özellikle de karnın şekle girmesi sezaryene oranla daha iyi ve çabuk olur. Normal doğumdan sonra dikiş yapılmışsa biraz ağrı olabilir, ancak neredeyse tamamen ağrısız bir lohusalık dönemi vardır. Sezaryende ise ağrı ilk gün biraz rahatsız edicidir ve kuvvetli bir ağrı kesici gerektirir.

Sezaryen çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Genel anestezide çok nadir de olsa (10 binde 1) annenin hayati riski var. Bir başka önemli nokta da şu: Birçok anne sezaryen olduktan sonra bebeğin doğum anına şahit olamama ve hemen o anda bebeği kucağına alamamanın eksikliğini dile getirir. Ayrıca sağlıklı bebeklerde doğumdan sonra kısa süren bir solunum sıkıntısı ortaya çıkabilir. ‘Yenidoğanın geçici takipnesi’ dediğimiz bu sorun sezaryende daha sık görülür.

Ne zaman sezaryen uygulanmalı?

Plasenta (eş) bebekten önce geliyorsa, bebek annenin doğum kanalına göre fazla iriyse, bebek rahimde yan pozisyonda duruyorsa ve kordon sarkması varsa sezaryen uygulanır. Doğum biliminde relatif (göreceli) dediğimiz bazı gereklilik halleri de var. Örneğin bebeğin ters gelmesi, özellikle ilk doğumda sezaryen nedeni sayılır. Ancak bebeğin ağırlığına bağlı olarak bazı doğumcular vajinal doğuma gidebilir. Hiçbir sorun olmasa da, bazen normal doğum sırasında sıkıntılar ortaya çıkabilir.

Örneğin sancılara rağmen bebek ilerlemeyebilir. Bu durumda da sezaryene başvurulur. Modern hastanelerin hepsinde elektronik monitörlerle bebeğin kalp atışları doğum sancıları sırasında takip edilebiliyor. Eğer bebekte bir sıkıntı ortaya çıkarsa, vajinal doğum için uzun süre geçecekse sezaryen yapılmalı.

Epidural doğum nedir?

Doğum ağrılarını gidermede kullanılan en etkili yöntem. İşlemi şöyle özetleyebiliriz: Bel bölgesine önce lokal anestezi yapılır. Daha sonra bir anestezi uzmanı, omuriliğe birkaç kat uzakta bir aralığa özel bir iğne yapar. İğnenin içinden geçirilen ince bir plastik tüpün ucu bu aralıkta bırakılır ve iğne çekilir. Bu tüpten birkaç saatte bir ihtiyaca göre ilaç verilir. Böylece sancıların başlamasından doğuma kadar geçen ilerleme süresi boyunca, doğum sırasında ve doğum sonrasında ağrı duyusu engellenmiş olur.

İşlem sırasında ağrı hissedilmez. Bu yöntem ağrıyı kesmek için kullanılır, rahim kasılmalarını engellemez. Dolayısıyla doğumu geciktirmez. Epidural uzman ellerde tamamen emniyetli bir yöntem. Felç gibi bir durum söz konusu değil. Epidural sezaryende de kullanılabilir. Epidural, sezaryen doğumlarda operasyon sonrası ağrıları tamamen engelleyebilir. Sezaryenden sonra annelerin birçoğu bebeklerine hemen dokunamadıkları için eksiklik, üzüntü duyar. Epidural sezaryende ameliyathanede doğan bebek, uyanık olan ama operasyonu hissetmeyen anneye hemen gösterilir.

0 yorum:

Yorum Gönder