21 Aralık 2010 Salı

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARI İÇİN

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARIYI ARTTIRDIĞI DÜŞÜNÜLEN YÖNTEMLER

Asisted Hatching (AHA)

Embriyoları çevreleyen zarın belli bir bölgesinin inceltilmesi yada tam olarak açılmasıdır. Bu işlem, asit tyrode kullanarak, mekanik olarak yada lazer ile yapılabilir.

Kadın yaşı 35 ve üzeri olduğunda, bazal FSH hormon değerleri yüksek olan kadınlarda, önceki uygulamalarda iyi embriyo transferine  rağmen gebelik oluşmamış çiftlerde, yumurtanın zarının kalın olduğu durumlarda, içerisindeki istenmeyen artıkların temizlenmesi gereken olgularda ve genetik araştırma yapılması için biyopsi alınacak vakalarda bu yöntem uygulanmaktadır. Zarın embriyonun rahim duvarına tutunmaları kolaylaşacaktır.

Endometrial ko-kültür (Rahim içi doku kültürü)

Tekrarlayan tüp bebek tedavilerine rağmen gebe kalamayan, embriyoları yavaş veya kötü gelişim gösteren çiftlerde ugulanan bir yöntemdir.

Adetin 21.günü rahim içinden alınan ufak bir dokuörneği laboratuar koşullarında üretilerek yapay bir rahim içi dokusu oluşturulur ve embriyolar bu doku içinde büyütülür.

Blastokist kültürü

Döllenmiş yumurtaların (embriyolar) laboratuar ortamındaki gelişimlerinin 5.ya da 6. güne kadar devam ettirilip blastokist aşamasında transfer edilmesidir. Blastokist aşamasına gelmiş embriyolar, rahme tutunma şansı daha yüksek olan seçilmiş embriyolardır.

Salpinjektomi ya da kornual blokaj (tüplerin çıkarılması ya da rahimle bağlantısının kesilmesi)

Tüplerdeki tıkanıklık, tüplerin içinde sıvı birikimine ve genişlemeye neden oluyorsa tedavi öncesi fonksiyon görmeyen tüplerin çıkarılması ya da bağlantının kesilmesi tedavi başarısını yaklaşık %40 oranında artıracaktır.

Preimplantasyon Genetik Tanı

Henüz gebelik oluşmadan, laboratuar ortamında geliştirilen embriyoların genetik olarak incelenmesi ve seçilmiş olan sağlıklı embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesi yöntemine gebelik öncesi genetik tani (Preimplantasyon Genetik Tanı – PGT) adı verilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder