20 Ocak 2011 Perşembe

ANTİDEPRESAN BAĞIMLILIK YAPAR MI?

Antidepresan kullanımı bağımlılık yapar mı?

Prof. Dr. Arif Verimli soruları yanıtladı


Antidepresan kullanımının yüzde 80 artması tehlike çanlarının çalmasına sebep oldu. Bu ilaçların bilinçsiz kullanımının çok tehlikeli olması ve bağımlılık yaratma ihtimali nedeniyle halk uyarılıyor.

NTV'de ekrana gelen Gülay Afşar'ın sunduğu 'Haber Merkezi Hafta Sonu' programına konuk olan Prof. Dr. Arif Verimli, antidepresan ilaçların 59 yıllık ömrü olduğunu belirtti. İnsanlar arasında bir takım yanlış inançların yaygın olduğunu ifade eden Verimli, "İnsanların mutluluk hapı arayışı içinde olduğunu, zaman zaman mutluluk hormonu diye isimlendirilen bir takım kavramlara inandıklarını, bunda da bir miktar medyanın kötü etkisinin olduğunu da üzülerek ifade etmeliyim" dedi.

Kendilerindeki tedavide kullanılan kimyasal maddelerde 'mutluluk hapı, mutluluk hormonu' gibi kavramların hiç olmadığını dile getiren Psikiyatrist Arif Verimli, bu ilaçların tüm alanlarda kötüye kullanımı, amaç dışı kullanımının sorun teşkil edeceğini belirtti.

Bu tür ilaçların satıldığı eczanelerde reçetesiz ve doktor onayı olmadan verilmemesi gerektiğini anlatan Verimli, antideprasanların kesinlikle bağımlılık yapmadığının altını çizdi.

Mutluluk hormonu konusuna da değinen Arif Verimli, "Mutluluk hormonu diye bir hormon yoktur. Bunu düzenleyen ilaçlar yoktur. Kimse kendi kendine gidip de ilaç almasın. Yanlışı yanlış yaparlar" diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder