19 Ocak 2011 Çarşamba

CİLT KANSERİNDEN KORUNMAK



HASSAS NOKTALARI ÖĞREN CİLT KANSERİNDEN KORUN.


Gün geçtikçe daha sık görülen bir hastalık olan cilt kanserinin en önemli nedeni bilinçsiz güneşlenme. Cilt kanserinin vücutta en çok tehdit ettiği noktalar ise burun, dudaklar, kulak arkası, boyun, omuzlar ve avuç içi.

Cilt kanseri vücudun başka bir yerinde çıkar mı?

49 yaşındayım. Sağ göğsümün üst kısmında, boynumun biraz altında bir sivilce çıktı. Giderek bir siğile benzeyen kitleyi bazen sıktığımda içinden beyaz renkte diet bir iltihap çıkıyordu. Bu durumu 1-1.5 yıl hiç önemsemedim. Daha sonra dermatologa gittim. Doktor, kitlenin alınması gerektiğini söyledi. Maalesef patolojik sonuç cilt kanseri (skuamöz hücreli karsinom, iyi differansiye) geldi. Cerrahi uçlarda tümör negatif çıktı. Başka bir tedaviye gerek görülmedi. Bu kanser türü ileride vücudumun başka bir bölgesine yayılır mı? M.Y.

CEVAP: (Prof.Dr.Erkan TOPUZ)

Cilt kanserleri 3'e ayrılır. Malin melanomskuamöz hücreli karsinom ve bazal hücreli karsinomEn tehlikelisi malin melanomdur. Diğer ikisi genellikle yaşlılarda, beyaz tenlilerde, güneşe maruz kalanlarda görülür. Hatta meslek hastalığı olarak kabul edilir, çiftçilerde ve kaptanlarda çok sık rastlanır. Skuamöz ve bazal hücreli karsinom'un ilk tedavisi cerrahidir. Tam çıkarılırsa hastalık şifa bulur. Tümörün diğer yerlerde ya da daha önce çıktığı yerde nüks etmesi mümkün.

Almanız gereken en önemli önlem, korunmasız güneşe çıkmamaktır. İkinci önlem vücudunuzu nemlendirmektir. Ayrıca sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Özellikle beta karatenden zengin gıdalar olan havuç, domates ve koyu yeşil sebzeleri bol tüketin. Sıkı doktor kontrolünde olun. Bu arada vücuttaki bazı noktalar cilt kanserlerine yakalanma konusunda diğer bölgelere göre daha çok risk taşıyor:

Burun: Daha fazla güneşe maruz kaldığı için cilt kanserlerinin önemli bölümü burunda başlar.
Dudaklar: Güneşlenirken dudaklarınıza Tarım Bakanlığı'ndan onaylı bir ürün sürmeyi ihmal etmeyin.
Göğüs, boyun, sırt ve omuzlar: Güneşin en fazla etkilediği yerler olduğu için cilt kanserlerinin önemli bir bölümü bu noktalarda ortaya çıkıyor.
Saç ayrım noktası ve kulak arkası: Güneşin zararlı ışınlarının en çok etkilediği bu bölgeleri de korumayı unutmayın. Şapkasız güneşe çıkmayın.
Avuç içi, ayak tabanı: Malin melanom vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Nedeni tam bilinmemekle birlikte en tehlikelileri ayak tabanı ve avuç içinde görülür. Ayrıca genital organlar, erkeklerin tıraş bölgeleri ve parmak arasında sık rastlanır.

0 yorum:

Yorum Gönder