4 Ocak 2011 Salı

ÇOCUKLARA SEBZE YEDİRMEK

Her yenilen kırmızı ete karşılık 7 kat yeşil sebze


Prof.Dr. Erkan TOPUZ, çocuklara doğru beslenmeyi öğreterek kansere karşı korunmanın çocukluktan itibaren başlanması gerektiğini söyledi.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz anlattı:

MENOPOZ YAŞI 50'NİN ÜZERİNE ÇIKTI

Hormonal gıdalar yüzünden çocuklarda, özellikle de kızlarda erken buluğ görülüyor. Yani, 8-9 yaşındaki kız çocuğu adet görüyor. Erken adet görme; meme kanserine yakalanma riskini artırıyor. Çünkü meme kanserinde iki önemli risk; erken adet görmek ve çok geç menopozdur. Hormon aldıkları için artık kadınlar geç menopoza giriyorlar. Türkiye’de eskiden 45’ti menopoz yaşı şimdi 50’nin üzerine çıktı.

KIRMIZI ETİ DİKKATLİ TÜKETMEK GEREKİR

Kırmızı et, çocuklarımız için önemli bir demir kaynağı ancak, bunu tüketme şekli çok önemli. Kırmızı et, şu an için kolon kanserindeki bir numaralı etken. Aşırı derecede kırmızı et tüketmek, mide ve meme kanserinde de önemli rol oynuyor. Özellikle kırmızı eti yanık olarak tüketmek!

Kırmızı etin tehlikeli olmasının nedeni ise şu: Hayvanlara süt versin diye ya da hızla gelişsin diye büyüme faktörü veriliyor. Bu büyüme faktörü doğrudan doğruya hayvanın sütünde ve etinde birikiyor. Ve bunu yediğimiz zaman biz de büyüme faktörünü almış oluyoruz. Bununla beraber hayvan, zehirli otlaklarda otluyor. Çünkü biz buralara tarım ilaçları atıyoruz.

ÇOCUKLARI FAST FOOD'TAN UZAK TUTUN

Fast food çocuklar için çok cazip geliyor. Maalesef çocuklarımızın beslenme şartları çok kötü. Özellikle fast food! Fast food yiyenler üzerine yapılan bir çalışmada; haftada 3 kereden fazla fast food yiyen çocuklarda beyin tümörü, lenfoma ve lösemide 3 kat artış olduğu tespit edilmiş.

Her yenilen kırmızı ete karşılık 7 kat yeşil sebze
SEBZE TÜKETİMİ ARTIRILMALI


Biz önlem almayı bilirsek, uyarıları dikkate alıp önlemlerimizi alırsak, çocuklarımızı kansere karşı bilinçli bir şekilde korumuş oluruz. En başta da çocuklarımıza ‘yeşil terbiyesi’ verirsek kanser riskini büyük oranda azaltmış oluruz. Her yediğimiz kırmızı ete karşılık 5 veya 7 kat yeşil (sebze ve meyve) almas gerekir.

Çocuklarımıza balık terbiyesi de vermeli, balık yemeyi öğretmeliyiz. Ama tabii doğru balığı seçmeliyiz! Mesela, Marmara denizinde dip balığı yememeliyiz. Çocuklarımızı fast food’dan uzak tutmalıyız, spor yaptırmalıyız. Meyve yemeye alıştıralım. Ama bunların organik olanlarını tercih edelim. Bol miktarda sebze ve meyve tüketmeyi öğrensinler.

OBEZİTEYE DİKKAT!

Obezite kansere zemin hazırlar. O nedenle şekerli gıdalardan çocukları uzak tutmalıyız. Gazozların, kolaların içine bol şeker konuluyor. Bunlarla beslenen çocuklarda obezite oluyor. Her gıdanın içine tatlandırıcı atılıyor. Obezite de kanserin hazırlayıcı faktörlerinden biri. Çocuklara içirdiğimiz şekerli gazozlar, çocuğu obez yapıyor ve dolayısıyla kansere hazırlıyoruz.

Beyaz undan uzak duralım, esmer una dönelim. Başta şeker olmak üzere rafine olmuş gıdalardan kaçalım. Kanserin en büyük nedeni, kanseri besleyen beyaz şekerdir. Sonra da tuz gelir. Küçük yaştan itibaren çocuklarımıza bu terbiyeyi de verelim. Çocuk ekmek yesin ama, organik olanı, esmer olanı yesin.

ÇOCUK KIYAFETLERİ KENERVİRDEN OLMALI

* Okulda çocukların kullandığı yemek kapları ve termoslar çelik olmalı.

* Çocukların kıyafetleri organik pamuk ve kenevirden olmalı.

* Çocukların ayakkabı, sırt çantası PVC değil kenevir ve canvastan olmalı.

* Çocuklar cips ve patates kızartmasından uzak tutulmalı.

0 yorum:

Yorum Gönder