14 Ocak 2011 Cuma

KÜRTAJ SONRASI ADET SORUNU

Kürtajdan sonra adet görmedim

38 gün önce kürtaj oldum ama hâlâ adet görmedim. Sizce bu normal mi yoksa bir an önce doktora gideyim mi? Kürtajdan sonra tam zamanında mı olması gerekiyor yoksa bu şekilde gecikmeler normal mi?
Cevap :
Sevgili okuyucumuz, önce yaşadığınız düşük olayı için geçmiş olsun. Düşük ve kürtaj sonrası adetlerin tekrar başlaması genellikle biraz gecikebiliyor. Sizin için de bir hafta, 10 gün daha beklenebilir. Ama bu süre geçtiği halde hâlâ adet olmazsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Ben önemli bir problem çıkacağını sanmıyorum fakat nadir de olsa kürtaja veya kürtajdan sonra ortaya çıkabilen enfeksiyona bağlı rahim duvarlarında yapışma adetlerin başlamamasına neden olabiliyor. Doktorunuz muayene sonucu ve yapacağı ultrason incelemesi ile durumunuzu aydınlatacaktır. Siz bu satırları okuduğunuz zaman umarım her şey yoluna girmiş olur.


Rahimde yara varmış, çocuğum bu yüzden mi olmuyor?
3.5 yıllık evli bir kadınım. 10 aydır korunmamamıza rağmen çocuğum olmadı. Doktor enfeksiyon ve rahmimde yara olduğunu söyledi. Acaba bu yüzden mi çocuğum olmuyor? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Siz gerekeni yapmışsınız. Doktorunuz "Enfeksiyon var" demiş ve herhalde tedavisini de yapıyordur. Rahim ağzındaki yara tedavi edilebilir. Ayrıca rahim ağzındaki yara denen sbs şeylerin gebeliği çok şiddetle etkileyeceğini zannetmiyorum. Eşinizde ve sizde diğer araştırmalar da yapılacaktır ve gebe kalmanızı önleyen neyse tedavi edilince gebelik de olacaktır. Acele ve telaş etmenize bence gerek yok. Sevgiler.


Eşim bebek için tedavi görüyor, kanallarından biri tıkalıymış
2 yıllık evliyim. Eşim bebek tedavisi görüyor. İkimizde de sorun yok. Doktor eşime "Kanalların birinde tıkanma var. Onun için ameliyat olman şart" demiş. Bunun sakıncası var mı? Eşim ameliyat olmadan hamile kalabilir mi?

CEVAP

Eşinizin kanallarından birinin kapalı olması başka bir deyişle bir kanalın (Tubanın) açık olması gebelik için yeterlidir. Yeter ki diğer tuba normal olsun, siz ve eşinizin bebek olmasını engelleyecek başka bir problemi olmasın. Tek tuba açıkken diğerini de ameliyatla açmaya çalışmanın bence gereği yok. Yalnız diğer tubada da yapışıklıklar veya ufak problemler varsa belki onları düzeltmeye gerek duyulabilir. Her iki tubası kapalı olanlarda eski yıllarda tubaları açmak için ameliyat yapılırdı (Tuba plasti operasyonu). Günümüzde tüp bebek uygulamaları hem daha basit hem daha kısa sürede yapılabiliyor hem de başarı şansı daha yüksek.

0 yorum:

Yorum Gönder