4 Ocak 2011 Salı

MOL GEBELİK NEDİR NASIL TEDAVİ EDİLİR

Her kadının başına gelmesi muhtemel olan mol gebelik, oldukça ciddi bir hastalıktır. Gerçek hamilelik belirtileri ile ortaya çıkan bu gebelik şekli hakkında merak ettikleriniziKadın Hastalıkları ve Uzmanı Doç. Dr. Tolga Ergin anlatıyor.
MOL GEBELİK NEDİR NASIL TEDAVİ EDİLİR

Mol gebelik, gestasyonel trofoblastik hastalığı (GTH) başlığı altında sınıflandırılan ve halk arasında, "üzüm gebeliği" olarak da bilinen hastalıklar grubudur.

Mol gebelik, yumurta hücresi ile spermin döllenmesi sırasında meydana gelen, genetik bir hata sonucu oluşan kromozomal yapının sebep olduğu bir durumdur.

Bu hastalıklar grubu, embrionik dönemde bebeğin plasentasını ve de zarını oluşturan trofoblastik hücrelerden köken alan, aynı zamanda gebelik ürününün sağlıklı bir şekilde gelişme gösterememesi ile birlikte, rahim içinde üzüm tanesi gibi çok sayıda vezikül adı verilen, içi sıvı dolu yapıların olduğu, anormal bir gebelik şeklidir.

Mol gebelik kimlerde daha sık görülür.

Yurdumuzda sıklığı tam olarak bilinmeyen mol gebelik hastalıklarının oranı, ülkeler arasında önemli değişiklikler göstermektedir.

Mol gebelik, kadınlarda doğurganlık döneminin hastalığıdır. 15 yaşın altında ve 40 yaşın üzerindeki kadınların gebeliklerinde daha sık görülür.

Mol gebeliği kendiliğinden oluşabileceği gibi doğum, düşük veya dış gebeliğiniz sırasında da görülebilmektedir. Çok düşük yapmış olmanız riskinizi artırırken, çok doğum yapmış olmanızın koruyucu rolü olduğu uzmanlar tarafından kabul edilmektedir.

Ayrıca istatistiklere göre, daha önce trofoblastik hastalık geçirenlerde, tekrar aynı hastalığa yakalanma ihtimaliniz artmaktadır. Eşinizin 45 yaşın üstünde olması, A vitamini eksikliğiniz, hiç doğum yapmamış olmanız da risk faktörleriniz arasında sıralanmaktadır.

Mol gebeliğin belirtileri.

• Mol gebeliği olanlarda, değişik sürelerde adet gecikmesi olur.
• Kanama en sık ve genellikle ilk görülen bulgudur. Kanama koyu kahve renkli akıntı veya kan nakli gerektirecek kadar fazla miktarda olabilir.
• Bazen vajinadan üzüme benzer tanecikler düşebilir.
• Bulantı ve kusmanın olması olasıdır. Bu durum normal gebelikte görülen bulantı ve kusmalarla aynı olur.
• Görülen genel hastaların yaklaşık yarısında, rahimleri gebelik haftasına göre beklenenden büyüktür.

Mol gebelik tanısı.

Günümüzde ultrasonografinin gebeliğin erken döneminden itibaren yaygın olarak kullanılması ile hastaların çoğunda teşhis erken dönemde yapılabilmektedir. Böyle bir durumda USG'de gebelik kesesi görülmez. Bunun yerine mol veziküllerinin oluşturduğu tipik görüntü izlenir.

Mol gebeliğin tedavisi.

Tercih edilen tedavi şekli genel anestezi altında, vajinal yoldan yapılan boşaltma işlemi olan vakum aspirasyonu olmalıdır. Yapılacak olan müdahale, steril ameliyathane şartlarında, tecrübeli bir hekim tarafından yapılmalıdır. Normal kürtaja göre risk ve komplikasyonlarınız daha yüksektir.

Mol gebeliğin tehlikeleri.

Mol gebeliği geçiren hastaların yaklaşık %10–15'inde plasentaya ait hücreler gebeliğin bitmesinden sonra da çoğalmalarını sürdürürler.

Çoğalan plasenta hücreleri çeşitli yollarla diğer organlara yayılabilir. Yani akciğer ve vajinaya yayılmakla birlikte, vücudun tüm organlarına yerleşebilir. Uygun bir şekilde tedavi mümkün olmadığında bu yayılımlar sonucunda ölümle sonuçlanabilir.

Mol gebeliğin takip ve tekrarı.

Mol gebeliğiniz vücudunuzdan boşaltılmasından sonra genelde kabul edilen izlem süreniz 12 aydır. Mol gebeliğiniz, kürtaj ile vücudunuzdan uzaklaştırıldıktan sonra nadiren ilave bir tedaviye gerek olur.

0 yorum:

Yorum Gönder