23 Ocak 2011 Pazar

VAJİNA REHBER

Evet, doğru. İşte şimdi de her şeye gücü yeten vajina konusu. Şu ana kadar onunla ilgili birçok bakım bilgisinden sonra (jinekolog görüşleri, bikini ağdaları, Monistat vb), bu kadar ilgi çeken bir organın karmaşık yapısı ve sınıfının birincisi bir Lexus’tan nasıl daha pürüzsüz bir his verebileceği konusunda senin de tahmin edebileceğin gibi bazı şeyler bilmek durumundayım. İlginçtir ki, kendi bedeniyle en barışık olan kadınlar bile vücudun bu kuytuda kalmış bölgesiyle pek ilgilenmiyor. The V Book’un yazarı Doktor Elizabeth Stewarth kadınların kendi cinsel anatomisiyle bağlantıya geçmemesinin sebebini toplumun yarattığı “bu meselelerden uzak dur” mesajı yüzünden olduğunu düşünüyor.

Okuyacağın rehberde ilgini çekebilecek veya hâlâ daha merak ettiğin bazı şeylerle karşılaşabilirsin. Örnek vermek gerekirse, okumaya devam ettikçe “Niçin adet dönemi akıntıları değişkendir?” veya “Biriyle birlikte olduğunda klitoris kadar zevk veren diğer ateşli noktalar nerelerdir?” gibi gizemini koruyan soruların cevaplarını bulacaksın. Hem iddiaya girerim ki, bu bilgiden aynen senin kadar faydalanabilecek bir başkası daha var. O yüzden bu hikâyeyi O’nun da görebileceği bir yere bıraktığına emin ol.

VIP salonu
İnsanlar kadınların iki bacağının arasında kalan bütün donanımı “vajina” diye adlandırır. Ancak görünen dış kısımların kısa ismi “vulva” olarak tanımlanır. İşi, kiri ve bakteriyi uzak tutmak ve partiye gelenlere misafirperver bir ortam sağlayabilmek için DJ klitoris eşliğinde bir VIP salonu rahatlığı sağlamaktır.

Atlanta’dan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doktor Lillian Schapiro vajinanın dış dudak adı verilen kısmının tüy ve deriyle kaplı yağ tabakaları olduğunu söylüyor. Görevi ise partnerinin kalçası Iggy Pop’tan daha kemikli bile olsa, seksin rahat olmasını sağlamaktır. Dış dudak kısmının içinde yer alan iç dudaklar, vajinaya ve idrar yoluna girişi koruyan, sallanan kapılar gibidir. Doktor Schapiro, “İç dudaklar dış dudaklardan daha hassas ve daha incedir” diyor. Ek olarak ince kan damarlarından meydana geldiğinden, klitoris kadar olmasa bile sertleşebilen bir dokudur. Bu isimleri veren anatomi uzmanları vulvayı salona benzer bulmuşlar anlaşılan çünkü iç dudakların iç kıvrımlarına ve aradaki bölüme “antre/geçit/hol” adını vermişler.

Fıskiye sistemin
Dudakların derisinin ve klitoris bölgesinin altında yüzlerce küçük bez bulunur. Bunlar sürtünmeden ve ısıdan özel bölgeleri korumak için yağ ve ter salgılar. Bu yüzden yogadan çıktıktan sonra eşofmanının kasık bölgesi ıslanmış olabilir. Vajinanın iç kısmı sağlıklı dokuyu koruyabilmek için nemli kalır. Ancak zaten fark etmişindir ki, tahrik olduğunda daha da ıslanırsın. Bunun nedeni tahrik olduğunda vajinanın dolgularının kanla dolmasıdır. Böylece kandaki plazmanın içindeki tuzlu su, vajinanın duvarlarını ileriye iter. Aynı zamanda vajinanın girişinin her iki yanında bulunan bartolinit bezleri, dışarıya kayganlaştırıcı mukus pompalar. Bu durumun gerçekleşmediği hallerde sıvının hepsi vajinanın içinde geride bir yerde toplanır ve girişe sıvı salgılayamaz. O zaman da seks rahatsız edici olabilir. Ayrıca maalesef bazı kadınlarda kayganlaşma sadece birkaç dakikalığına sağlanır ve sonra durur. Her iki durumda da çözüm, su bazlı kayganlaştırıcı kullanmaktır.

Pilili ve kıvrımlı
Kişiye özel tasarlanmış bir el çantası gibi vulva ve vajina da, değişik doku ve özellikte olabilir. Genel olarak vulva pürüzsüzdür ancak bazı kadınlarda iç dudak kısmı kırışık görünümlü olabilir. “Dudaklar farklı şekilde ve ebatta olabilir. Göğüs uçları ve dudaklar birbirine benzer. Her ikisinde de küçük çıkıntılara benzeyen bezler vardır” diyor Doktor Stewart. Eğer daha yakından bakacak olursan (bir el aynası yardımıyla) küçük sivilcelere benzeyen bu bezleri göreceksin. İç dudakları ayırıp vajinanın girişine doğru bakacak olursan yine kıvrımlı bir hatla veya da düzgün görünmeyen deri parçalarıyla karşılaşacaksın. Bunlar cinsel ilişki yaşamadan önce girişi kaplayan ve daha sonra yırtılan veya yana itilen kızlık zarından geride kalanlardır. Vajinanın dokusu rugae adı verilen (doku katları ya da çizgileri) birçok çıkıntıdan meydana gelir. Aynı pilili etek gibi rugae da esner veya sıkışır. Böylece hem incecik bir tamponu hem de tombul bir bebeği tutabilir.

Lades kemiğini bulmak
Sürekli yoğun bir tempoda çalışan vücutta klitoris parti yapmak konusunda her zaman güvenebileceğimiz bir organdır. İnsan bedeninde amacı sadece zevk olan tek bölüm burasıdır. Northwestern Üniversitesi tıp okulunda kadın hastalıkları ve doğum bölümü ve psikiyatri kliniğinde profesör asistanı olarak görev yapan, aynı zamanda The Passion Prescription kitabının yazarı Doktor Laura Berman, klitorisin normalde göründüğünden daha büyük olduğunu söylüyor. Görünen pembe noktanın (klitoris başı veya glans adı verilen) altında lades kemiği şeklinde 2,5 cm öne kasık kemiğine doğru ve aşağı geriye kalça kemiğine doğru 5-7 cm boyunca uzanan, ters çevrilmiş V şeklinde, bacağa ait anlamına gelen “crura” adı verilen bir yapı bulunur. Seks sırasında bu bölgeden beyne zevk sinyalleri iletilir. Ancak klitorisin görünen kısmı daha hassastır. Bu yüzden kendine ait bir başlığı bulunur. Eğer bu olmasaydı dar bir pantolon sinir sistemine aşırı yüklenme yapabilirdi.

Crura adı verilen bölgenin iki yanında erektil doku bulunur. Avustralya’daki Royal Melbourne Hastanesi ürologlarından Berman ve manyetik rezonans görüntüleme ile klitorisin ilk haritasını çıkaran Helen O’Connell da dahil olmak üzere birçok uzman bu dokunun klitorisin bir bölümü olduğunu düşünüyor. Doktor O’Connell çalışmalarda klitorisin idrar yolunu saran erektil dokuyla bağlantılı olduğunu ve vajinanın ön duvarına (G noktasının bulunduğu yere) kadar uzandığını tespit etmiş.

Tepenin ardına geçince
Mükemmel bir üçgen, bir iniş pisti veya şans getiren bir yonca şeklinde almazsan, kasık bölgesini kaplayan ve daha dışarıya doğru uzayan tüyler, bir kalkanın üzerindeki arma (Latincede escutcheon) modelinde uzar.

Doğal haline bırakıldığında değişik şekiller ortaya çıkar. Hangi etnik kökenden olduğun da bunu etkiler. Bazısı merkeze doğru, bazısı geriye kalçaya doğru ve bazısı da bikini çizgisini geçmeden uzar. Mesela Asyalı kadınlarda genelde yuvarlaktır. Afrikalı kadınlarda eliptiktir. Kafkaslar’da ve Latinler’de ise her ikisi de olabilir. “Eliptik olarak uzamış olanlarda ağda veya jiletle aldıktan sonra tüyün içeri kıvrılıp deriyi delerek, batık yapması ve o bölgede bir çıkıntı meydana getirmesi daha muhtemeldir. Bir bilgi vermek gerekirse, tüy dökücüler kılı yüzeyde kırdığı için batık olma olasılığı da azalır. Ancak içindeki kimyasalın da derine zarar vermemesi gerekir” diyor dermatolog ve Brown Skin kitabının yazarı Doktor Susan Taylor. “Yeni bir tüy dökücü aldığında her zaman kalçanın iç bölümünde ufak bir alanda önce test yap. Estetik olarak memnun edici bir diğer yöntem de lazer epilasyondur. Ancak tabii ki derine zarar vermemek için bir uzmana gitmelisin” diyor Doktor Taylor.

Özel noktalar
Vajina, vulva kadar duyarlı olmasa da birçok sinir ucunu barındırır. Eğer bir kadın sırt üstü yatar ve vajinasının alt bölgesinin oraya bir saat konulursa (neden olduğunu sorma), en hassas bölge saat 12 yönünde olur. Yani idrar yolunun hemen arkası. 1982 yılında Rutgers Üniversitesi’nde 400 kadınla yapılan bir çalışmada araştırmacı Doktor Beverly Whipple ve iki meslektaşı, bir kadın cinsel olarak heyecanlandığında bu bölgenin uyarıldığını görmüş. Burada beliren ufak bir doku bazen orgazmı da tetikleyen bölgeymiş. O da bu noktaya daha önce ilk 1950 yılında belgeleyen Ernst Grafenberg’in ardından G noktası adını vermiş. Bu süngerimsi dokuyu daha da araştırdıklarında onun erkeklerdeki (zevk aldıkları bir nokta olan) prostat bezine benzerliğini fark etmişler. Bazı doktorlar, G noktası adının “kadın prostatı” olması yönünde değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu düşünceyi destekleyici bir çalışma gösteriyor ki, G noktası orgazm sırasında kadınların çok az bir yüzdesinde görülen ve idrar yolundan çıkan sıvı (kadın boşalması) ile erkeklerin prostatlarında üretilen, birbirine benzemektedir. Peki, ya hiç G noktanı bulamazsan? Whipple’a göre zorlamaya gerek yok. Vajinanın içinde parmakla, vibratörle veya penisle uyarılacak ve zevk verebilecek birçok hassas bölge bulunuyor.

Salgılar doğal
Külodunun ağındaki ekstra kumaş, sebepsiz yere oraya konmamıştır. Regl değilsen veya ufak bir damla ter dahi yoksa orası yine de nemlenir. Vajina sekiz saatte bir ortalama 1-2 gram salgı üretir. “Bu temiz, beyaz veya sarı, akışkan, ince bir ip gibi veya da daha kalın bir tabaka halinde olabilir” diyor Doktor Stewart. Bunun bir kısmı vulvanın içindeki salgı bezlerinden çıkan yağlardır. Bir kısmı da rahim ağzına ait mukustur. Ayrıca vajina salgıları da çıkar. Bir numune alıp mikroskobun altına koyarsan içinde bakteri, deri ve üreme hücreleri bulabilirsin. Miktar ve yoğunluk, regl dönemi boyunca değişir. “Yumurtlama sırasında salgılar, daha ince ve çoktur. Yumurtlama sonrasında ise biraz kalınlaşır. Regl olacağın zamana doğru da daha az gelecektir” diyor Doktor Stewart.

Bu salgı fabrikasını nasıl temiz tutabilirsin? Çok fazla uğraşma. “Vajina kendi kendini temizler. Tezgâh üstü ürünler durumu daha da zorlaştırabilir çünkü koruyucu bakterilerin dengesi bozulabilir. Eğer ifrazat kötü kokuyor ve rahatsız ediyorsa, doktora görünmen gerekebilir” diyor Berman. O bölgeni normalde su ve parfümsüz, pH dengeli bir sabunla (Dove gibi) yıka. Her zaman pamuklu iç çamaşırı giy ve geceleri de iç çamaşırı giyme. Aslında seni rahatsız eden bir kıyafet giymiyorsan, doktorların da önerdiği gibi genel olarak hiç giymemek daha iyi. Tampon kutularındaki diyagramlarda da gördüğün gibi, vajina girişten sonra 30 derecelik bir eğim yapar. Eğimin bir yan etkisi ise görev başındayken penisin, vajinanın en hassas yeri olan ön duvarına temas etmemesidir. Kalçanın altına bir yastık yerleştirmek, bacaklarını partnerinin beline dolamak, öne arkaya sallanmak klitorisin sürtünmesini sağlar ve en fazla mutluluğa ulaşmana yardımcı olur. Ama diğer bilinen pozisyonlar da verimli olabilir. “G noktasının uyarılması için en iyi pozisyon kadının üstte olduğudur” diyor Berman. Üstte olduğun zaman hoşuna gidebilecek farklı açıları deneyimleyebilirsin. “Arkaya eğilmek ön duvarı hedefler” diye de ekliyor. Veya tersini de deneyebilirsin yani senin yüzün onun ayaklarına dönecek şekilde. Hem bu açı onu da oldukça mutlu edecektir.

Güçlü kaslar için
Seksten daha çok zevk almanı sağlayan Kegel egzersizini duymuşsundur. Tuvaletini yaparken idrarın dışarı çıkmasını engellemek için sıktığın kasını sıkıp, tutabildiğin kadar tut ve gevşet. Tut ve gevşet (Bunu tabii tuvaletini yaparken yapma çünkü mesane enfeksiyonu olma riski var). Yeni başlayanlar için ince, plastik, yuvarlak köşeli bir papyona benzeyen görüntüsüyle Isis var. Ve vajinası güçlü kadınlar için de sekiz gramdan 40 grama kadar küre biçiminde ağırlıkları olan plastik bir sopa olan Juno var. (Her ikisini de mypleasure.com adresinden bulabilirsin.) Büyük tarafını vajinaya yerleştirerek başlayabilirsin. Sonra leğen kemiği kaslarını sıkılaştırarak elinde tut. Daha küçük ucunu tutabilmeye başladıkça kaslarının güçlendiğini anlayacaksın. “Aynı diğer kaslar gibi bu kaslar da dirençle karşılaştıklarında daha etkili olur. Zamanla Isis’i ve Juno’yu kullanmak, bu bölgeyi güçlendirerek orgazm olma kabiliyetini geliştirecek ve daha çok zevk almanı sağlayacaktır” diyor Berman. Kegel ise böyle bir şeye gerek duymadan fark yaratabiliyor. Doktor Stewart’a göre günde 10-20 arası kasma hareketini çalışırsan, üç ay içinde daha güçlü orgazmlar yaşayacaksın.

Dost işgalciler
Vajinanın içinde trilyonlarca dost ve dost olmayan bakteri bulunur. “Lactobacillus, faydalı bir bakteri olup, zararlı bakterileri kontrol altında tutar. Klasik idrar yolu hastalıkları sıklıkla Lactobacillus sayısını düşünce ve E.Coli bakterisinin (genelde vajinada bulunan) artmasıyla oluşur” diyor Washington Üniversitesi Doktoru Christopher A. Czaja. E. Coli’nin yan mahalleden vajinaya göçünü engellemek için daima peçeteyle önden arkaya doğru temizlemek gerekir. E. Coli gibi kötü karakterli bakterilere zorbalık etmek dışında Lactobacillus, vajinanın bir diğer sakini olan üreme hücrelerini sıkıştırır. Bunların sayısı artarsa kaşıntılı hastalıklara sebep olabilirler. Lactobacillus’un sayısını dengede tutmak için günde bir kap yoğurt yemelisin. Ve kötülerin yanında iyileri de öldüren gereksiz antibiyotik alımından kaçınmalısın. Daha fazla bilgi edinmek istersen womenshealth.com.tr adresinden cinsellik bölümündeki yazılara göz atabilirsin.

Hijyen
Vajina her ne kadar nazik görünse de aslında yeterince sağlam ve güçlüdür. Ara sıra ufak sürtünmelere maruz kalsa bile, vajina duvarları hemen kendini onarır.  Başka bir rahatsızlık ise sıvıyı çok fazla emen tamponların yanlış kullanılmasıdır. Bu korkutucu toksik şok sendromundan farklı olarak, daha az rastlanan (100.000’de bir gibi) tehlikeli bir durumdur. Sonunda Staphylococcus aureus bakterisi çok fazla üremiş olur. Aynı tamponu sekiz saatten fazla kullanmak bakteriyi azdırabilir. Ancak bu, tamponun kendisinden kaynaklanmaz (Kaçınmanın en iyi yolu tampon değiştirmenin yanı sıra bölgeyle temas eden ellerin veya objelerin temiz olmasıdır).

Tampon, vajinanın dokularının zarar görüp kaybolmasına neden olabilir. Çok fazla rahatsızlık hissettirmese de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı savunmasız bırakır. “Hafif günlerde fazla sıvı emebilen tampon kullanmak, vajinadan çok fazla sıvı çekerek aşınmaya neden olur” diyor Doktor Stewart. İyi haber ise vajina çok hızlı bir şekilde yeni hücre üretir. Yaralar yaklaşık 48 saat içinde iyileşir. Böyle bir şeyle karşılaşmamak için aşırı emici özelliği olan tamponlardan (en çok kanamanın olduğu günler hariç) kaçınmak gerekir. Ve zaten eğer regl değilsen kesinlikle kullanmamalısın.

Aşağıdan yukarıya
Birçok aşırı şanslı kadın üç tip orgazm yaşadıklarını belirtiyor (eğer sahte olanı da dâhil edersek dört): Birincisi klitoristen yayılan ve biraz üstünkörü olan, ikincisi vajinanın içinde olan ve daha tatmin edici olan ve üçüncüsü bu ikisinin ilahi birleşimi olan patlamadır. Whipple, Doktor Barry Komisaruk ve Doktor Carlos Beyer-Flores’in ortak yazdığı The Science of Orgasm kitabına göre klitorisin uyarılması, cinsel yerlerdeki sinirlerin karıncalanmasına neden olur. Sinirler, vajinadan kalçaya ve rahim boynuna doğru kısaca karnın alt kısmını aktive eder.

Rahim ağzından kafaya ulaşan (normalde bu konuyla alakasız işleri -terlemek ve yutkunmak gibi- kontrol eden) sinirleri, Whipple ve ekibi omuriliğinde hasar olan kadınlar üzerinde klinik bir araştırma yaparken yakın zamanda keşfetmiş. “Bu genital organların omuriliğine normalde mesaj yollamak için kullandıkları bir yol mu, yoksa kaza yüzünden hasar gördüğü için mi aktive olmuş, onu bilmiyoruz” diyor Doktor Stewart. Yalnız beyindeki sinirlerin de işin içine dahil olmasıyla ortaya şu çıkıyor: Kadın orgazmı dışarıdan bakıldığında bile anlaşılıyor ki, gerçekten gizemli bir şey."

0 yorum:

Yorum Gönder