31 Ocak 2011 Pazartesi

YEŞİL ÇAY HER DERDE DEVA MI?

4000 yıldan uzun bir süredir yeşil çayın sağlığa faydalarının farkında olan Çinliler, bu mucizevi içeceği başağrısından depresyona her türlü derde deva olarak kullanıyorlar. Yeşil çay ve bizim içtiğimiz siyah çay aslında aynı bitkinin yaprakları. Aralarındaki tek fark, yeşil çayın az işlem görmüş olması. Yeşil çaydaki kafein oranı da siyah çaya oranla daha az, ancak fazla işlem görmediği için yeşil çayın vücuda faydaları çok daha fazla. Kirpikleri bile uzattığı iddia ediliyor.




Yeşil çayın deva olduğu düşünülen dertlerden bazıları:

* Kanser (Meme, pankreas, akciğer, mide, bağırsak, yumurtalık, kan, karaciğer ve deri kanserlerini önleyici etkisi var. En önemlisi, yeşil çay vücuttaki kanserli hücreleri öldürüyor.)
* romatizma
* yüksek kolesterol
* kalp ve damar rahatsızlıkları
* enfeksiyon
* bağışıklık sistemi rahatsızlıkları
* yaşlanma
* Alzheimer, demans (bunama)
* kemik erimesi (osteoporoz)
* diş çürümesi, ağız kokusu
* şişmanlık (yeşil çayın metabolizmayı hızlandırarak kilo verdirdiği kabul ediliyor)
* şeker (özellikle yeşil çay ve tarçın şekeri düşürüyor)
* stres, depresyon, yorgunluk



İshal ve mide rahatsızlığına karşı etkili olduğu biliniyor.

Ağız gargarası olarak kullanılırsa çürüklere ve plağa karşı koruyabiliyor.

İnsanın enerji düzeyini arttırıp, depresyona ve sinir bozukluklarına karşı etkili olabiliyor.

Hayvanlar (genelde fareler) üzerinde yapılan araştırmalarda yeşil çay bileşenlerinin ciltteki yaraların iyileşmesini hızlandırdığı, ayrıca ciltteki yağ dokularını azaltabildiği ortaya çıkmış.

Yine hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda ağızdan verilen yeşil çay bileşenlerinin vücuttaki kanserli hücreleri yok ederken, sağlıklı hücrelere bir zarar vermediği görülmüş.

Yeşil çayın metabolizmayı hızlandırdığı için iştahı azalttığını gösteren çalışmalar mevcut.


Yeşil çay ve Alzheimar

Japonya’da yapılan bir araştırma, yeşil çayda bulunan güçlü ve seçkin antioksidanların Alzheimar hastalığına ve bunamaya karşı bir çare olabileceğini gösterdi. Japonya’daki bir tıp fakültesince gerçekleştirilen ve sonuçları demans (bunama) ile ilgili uluslararası konferanslarda tartışılan çalışmada yaşam boyu yeşil çay içmiş 80 yaşın üzerinde 485 kişinin zihinsel kapasiteleri iki yıl süreyle gözlenmiş. Deneklerden, günde 10 bardak yeşil çay içenlerin yüzde 96’sı hiç bir şekilde zihinsel bir gerileme göstermezken, günde 3 bardaktan az içenlerin yüzde 12’sinin zihinsel kapasiteleri araştırma boyunca belli bir düşüş göstermiş.

Japonya'da yapılan araştırmalar sonrasında, bol bol yeşil çay içen kadınların kirpiklerinin ve saçlarının uzadığı belirlendi. Araştırmayı yapan uzmanlar yeşil çayın, saç ve kirpik köklerini güçlendirdiğini kaydetti.


Yan gelip yatıp, yeşil çay tüketmekle olmuyor


Ancak yeşil çayın kendi başına her derde deva sihirli bir bitki olduğunu söylemek zor. Sağlıksız bir hayat sürüp sonra da bol bol yeşil çay içerek kendinizi kurtarabileceğinizi sanmayın.

Çin’de ve Japonya’da insanlar bizden çok daha fazla yürüyorlar, daha sağlıklı bir yaşam sürüyorlar ve hayvansal yağları ve kalorileri daha az olan daha sağlıklı gıdalarla besleniyorlar. Yeşil çay içmek, zaten sağlıklı olan bir temeli daha da kuvvetlendirmeye yarıyor.


Yeşil Çaydaki Kafein Rahatsız Edebilir

Yeşil çayın bugüne kadar ortaya çıkmış en belli başlı yan etkisi kafein içermesinden dolayı fazla içilmesi halinde insanda uykusuzluğa, çarpıntıya, huzursuzluğa yol açabilmesi.

Estrojen tedavisi görenlerin ve doğum kontrol hapı kullananların yeşil çay içmemeleri öneriliyor.

Kalbiniz zayıfsa, böbrek rahatsızlığınız veya aşırı aktif tiroidiniz varsa ya da spazmlara veya panik atağa eğilimliyseniz yeşil çayı dikkatli tüketin.

Yine aynı şekilde hassas bir mideye sahipseniz yeşil çay mide asidine, mide rahatsızlığına ya da iştah kaybına yol açabilir. Yüksek miktarlarda yeşil çay tüketimi kabızlığa ya da ishale neden olabiliyor.


Hamileler ve süt veren anneler

İçerdiği Kafein nedeniyle hamile kadınların çok fazla yeşil çay içmemeleri öneriliyor. Günde 4-5 bardaktan fazlasının bebeğin gelişimini yavaşlatabileceği söyleniyor. Süt veren kadınlarınsa kafeinin yeni doğmuş bebeklerde uyku problemlerine yol açmasından dolayı ya hiç, ya da çok az içmeleri öneriliyor.

Çaya süt eklemek, taninlerin etkisini azaltacağından bu yan etkileri ortadan kaldırabilir ya da azaltabilir.


Yeşil Çayın Hazırlanışı:

Kişi başına 1 çaykaşığı ya da 1 poşet (kimi kaynaklar bunu 2 olarak yazıyor) yeşil çayı, taze kaynamış (yine kimileri ‘kaynamadan hemen önce ateşten kaldırın’ diyor) suda en az 2-3 dakika demleyin. (Yeşil çay, İshale karşı kullanılıyorsa, daha uzun süre bekletin.)

Aynı çay yapraklarını ya da poşeti 2-3 kez kullanabilirsiniz. 2., 3. kullanışta daha da etkili olduğu söyleniyor.

İlk servisinizi yaptıktan sonra sakın demlikte su bırakmayın. Her seferinde taze kaynamış suyla demlerseniz tadı daha iyi olur.

Metal demlik yerine seramik demlik kullanmaya özen gösterin. Metal çayın tadını bozabileceği gibi suyun da daha çabuk soğumasına neden olur.

Çayı demlemeden önce demliği ya da fincanı sıcak suyla çalkalayıp, ılıtın.

Japonlar, geleneksel olarak “kyusu” adı verilen porselen demliklerde demledikleri yeşil çayı, “yunomi” adı verilen sapsız fincanlarda içiyorlar.

Yeşil çay demlerken suyun sıcaklığı çok önemli. Japonlar farklı türdeki yeşil çaylara farklı dereceler uyguluyorlar.

Sença, Japonya’daki en popüler yeşil çaylardan biri. Güneşte yetiştiriliyor. Gyokuro ise yeşil çayların en kalitelisi sayılıyor, tatlı bir aroması var. Gölgede yetiştiriliyor. Macha yeşil çay tozu. Gölgede yetiştirilen yeşil çay yapraklarının buharda bekletildikten sonra kurutulup, toz haline getirilmesinden oluşuyor. Houjicha yeşil çay yapraklarının kızartılmasıyla yapılıyor. Kafein ve tannin miktarı daha az. Genmaicha yeşil çay yapraklarının patlamış pirinçle karışımından elde ediliyor. Bancha da yazın sonlarında toplanan çay yapraklarından hazırlanan daha alt sınıf bir yeşil çay.



Yaz için Değişik Yeşil Çay tarifleri:


Buzlu Yeşil Çay

Sakın Buzlu Yeşil Çay hazırlarken, Yeşil Çayı önce kaynar suyla demleyip sonra soğutmayın. Tadını acılaştırmamak için iki katı yaprağı soğuk suda demlendirin.

Bir fincan için 30 dak. bekletin.

10 fincanlık bir sürahi için bir buçuk saat bekletin.


Yeşil Çaylı Yoğurt

1 çaykaşığı ezilmiş Yeşil Çay yaprağı

1 kase sade yoğurt

2 çaykaşığı bal



Tabii ki sağlıkla ilgili herşey gibi, bunlar da çok hassas konular. Bir kısım uzmanlar her gün azından 3-5 bardak için diyorlar sonra başka kaynaklarda da başka uzmanlar başka şeyler yazıyor. Yeşil çayla ilgili ortada çok kesin birşey yok. Araştırmaların çoğu fareler üzerinde yapılmış. Bunlardan yola çıkılarak insanlarla ilgili tahminler yapılıyor. Şahsen benim zaten fazla çalışan böbreklerim var yeşil çay beni tuvaletten çıkamaz hale getiriyor. Ama öte yandan da diyorum ki demek ki vücudum fazla su tutuyor da o yüzden böyle oluyor. Çünkü yeşil çayın bir de vücuttaki su dengesini ayarlama özelliği de varmış. Benden size söylemesi, bence yeşil çayla ilgili tek somut gerçek Çin ve Japon halkının genel sağlık durumu, bilin ki onlar da çok tüketiyorlar, bir iki bardakla bu hale gelmemişler.




0 yorum:

Yorum Gönder