4 Şubat 2011 Cuma

ERKAN TOPUZ SORU-CEVAP


Annem kan kanseri tedavisi gördü. Öksürük şikayeti var. Önerileriniz nelerdir?

Annem (50) 4 yıl önce kan kanseri (AML m3) teşhisiyle 5 kür kemoterapi aldı. 2008 mart ayına kadar yapılan kontroller normaldi. Fakat 1 sene önce çok şiddetli bacak ve bel ağrısı nedeniyle yapılan kontrolde omurilikte nüks görüldü. 15 gün radyoterapi, ardından kemoterapi aldı. Hastalığın başından beri tıbbı ilaçlar dışında bitkisel ilaç kullanmadık. Kemoterapisi biteli 6 ay oldu. Yapılan kontroller şu an için normal. Fakat annemin ayaklarında uyuşma var. Tavsiye ettiğiniz gibi Arnavut biberini kullandık. Fakat bir sonuç alamadık. Annemin 15 gündür öksürük şikayeti var. Bize tavsiyeleriniz nelerdir? Bu arada annemin boyu 1.53 santim, kilosu 110. Ö.C.

CEVAP :
Annenizin öksürüğü devam ediyorsa mutlaka metastaz yönünden akciğeri kontrol edilmeli. Ama öksürük her zaman ciddi bir duruma işaret değil. Lösemi hastaları, bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için enfeksiyonlara açıktır. Öksürüğün sebebi üst solunum yolu enfeksiyonu da olabilir. Ayaklardaki uyuşma kemoterapinin yan etkilerinden biri olan nöropatidir. Kemoterapi ilaçlarının sinir köklerinde tahribat yapmasıyla ortaya çıkar, zamanla düzelebilir. Arnavut biberini tüketmek dışında herhangi bir vücut losyonuyla mikserden geçirerek ayaklara sürmek de işe yarayabilir. Bunun dışında doktor tavsiyesiyle günde 3 tane L glutamin faydalı olabilir. Ayrıca Bl, B6 ve B12 vitaminleri denemeye değerdir.


Annenize immün sistemini güçlü tutması için diğer önerilerim şunlar:
- Çok iyi temizlenmiş meyve sebzeler diyetinizde ön planda olsun. Kilolu olduğunuz için meyve suyundan ziyade meyveleri posalı olarak tüketin. Çünkü meyve suyu kilo aldırır.
- Lösemi hastalarında anemi (kansızlık) ortaya çıkacağı için haftada 1 kez yağsız kırmızı et yiyin.
- Her gün yarım kilo yoğurt tüketin.
- Katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durun.
- Karahindiba, kuzukulağı, tere, biberiye gibi bitkileri bol tüketin.
- Haftada 2 kez mercimek, kuru fasulye ya da bezelye yiyin.

Lösemide beta karaten en başta gelen desteklerdendir. Havuç, domates, çilek, ahududu, kiraz, vişne, kara üzüm, kara erik, kara kayısı, böğürtlen, karadut ve hurma en zengin beta karoten kaynaklarıdır.
Aşırı yorgunluktan kaçının. Enfeksiyon riskini azaltmak için kalabalık ortamlardan uzak durun. En küçük bir enfeksiyon hastalığınızın nüks etmesine yol açabilir.



Epilasyon yaptırabilir miyim?
5 yıl önce meme kanseri tedavisi gördüm. Lazer epilasyon yaptırmayı düşünüyorum. Sizce bu işlemin kanser yapıcı etkisi var mı? B.S.

CEVAP:
Kanser geçirdiğiniz için lazer epilasyon yaptırmanızı önermiyorum. Özellikle de kanserli sahalara yakın bölgelere bu uygulamanın yapılması doğru değil.







0 yorum:

Yorum Gönder