6 Şubat 2011 Pazar

YENİ RADYOTERAPİ TEKNİKLERİ


Yeni radyoterapi teknikleri babam için fayda sağlar mı?


Babamın sağ akciğerinde 5 santim tümör tespit edildi. Lenf bezlerinde 1 santim ve 7 milimetre nodül oluşmuş. Beyin ve kemiklerinde metastaz var. Beyindeki tümör 10 gün, leğen kemiğindeki tümör de 5 gün ışınlandı. Babam yeni radyoterapitekniklerinden yararlanabilir mi?

CEVAP: Babanızın küçük hücreli dışı akciğer kanseri olduğunu tahmin ediyorum. Kemik ve beyin metastazı olduğu için evre 4'te. Beyindeki tümör tek noktada ve 3 santimin altındaysa cyber knife denen cihaz fayda sağlayabilir. Bu cihazın üstünlüğü sadece tümörü yok etmesi, beynin diğer dokularına zarar vermemesidir. Kemiklerde kırılma ihtimali varsa ve ağrı çoksa kemikler de ışınlanabilir. Kemik güçlendirici tedavi de şart.Kemoterapi kemiklere, akciğere ve beyindeki lezyonlara etkili olabilir. Elimizdeki tedavilerle tam şifa şansı mümkün değil ancak hastanın daha kaliteli yaşamasını sağlayabiliriz. Ağrıları dindirmek, beyin lezyonlarma bağlı denge sorunlarını düzeltmek, nefes darlığını azaltmak mümkün. Hastanın diyeti de çok önemli. Kilo kaybı olmazsa ilaçlar çok faydalı olabilir ve yaşam süresini uzatır.

Babanıza beslenmebönerilerim şunlar:

■ Kilo kaybınız varsa meyve suyu için. Özellikle portakal ve havuç suyu kilo almanızı sağlar.
■ Kemoterapiye bağlı kabızlık sorunu ortaya çıkacaktır. Hurma, kara kayısı, kuru kara erik kabızlığı önleyebilir.
■ Bol bol kırmızı turp ve tere yiyin.
■ Kemoterapi sırasında ve sonrasında günde 3 kez birer tane astragalus bitkisi hapı kullanın.
■ Arpa, esmer buğday ve bulgur tüketin.
■ Zerdeçalı unutmayın. Tadını sevmiyorsanız tabletini (turmeric) kullanın.
■ Omega 3, D vitamini, kalsiyum, boswellia bitkisi hapı sizin için yararlı desteklerdir.
■ Karaciğer enzimlerinde bozukluk olursa milk thistle (devedikeni sütü kapsülü) tedaviye yardımcı olur.
■ Enfeksiyonlara karşı çok dikkatli olun. Kan tablonuzu sıkı takip ettirin. Kemoterapi gördüğünüz sürece kan sayımlarınızı mutlaka yaptırın. Çünkü kandaki değişiklikler sizi tehlikeli bir kan düşüklüğü tablosuyla karşı karşıya bırakabilir.
■ Anemi (kansızlık) olursa doktorunuz kan verebilir. Kan tablonuzu düşürmemek için haftada 2 kez kırmızı et, 1 kez karaciğer ızgara ve her gün kara üzüm, pekmez, ıspanak, pazı, semizotu, maydanoz gibi kan yapıcı gıdalar tüketin.





0 yorum:

Yorum Gönder