13 Aralık 2010 Pazartesi

ÇOCUKLARDA BEL AĞRISI NEDENLERİ VE TADAVİSİ

İstanbul Ortopedi Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ergun Açıksöz, çocuklardaki duruş bozukluğu ve omurga eğriliğini anlattı.

Bel ağrısı yetişkin sorunu değil mi, çocukların neden beli ağrır?
ÇOCUKLARDA BEL AĞRISI
Bel ağrısı; gelişmiş toplumlarda en sık karşılaşılan sorundur. Hareketleri kısıtlayarak, kişiyi sakat bırakabilir. Önceki yıllarda bel ağrılarının sadece yetişkinlerin sorunu olduğu düşünülürdü. Şimdi ilkokul çağındaki çocuklarda da bel ağrısı görülmeye başladı. Topluma yönelik yapılan anket çalışmalarında bel ağrılarının yüzde 30’lara kadar yükseldiği belirtilmekte ve bu oran yaşla beraber artmaktadır. Bel ağrısı erkeklere oranla kızlarda daha fazla görülmektedir. Bisiklet, tenis ve voleybol gibi sporlarda bel ağrısıyla daha çok karşılaşılır.

GECE AĞRI VARSA ÖNEMLİDİR

Çocukların beli ağrıdığında hemen aile doktoruna mı götürmeli?

Çocuklar ağrının şeklini tam olarak ifade edemeyebilirler. Bu yüzden uygun soruların sorulması önemli... Ağrının süre ve sıklığı anne-baba tarafından da kontrol edilmeli. Çabuk geçen yani her seferinde birkaç dakika süren ağrı bir süre izlenebilir. Ancak, kendiliğinden oluşan ağrı, genellikle ciddi bir nedene bağlı olabilir. Bel ağrısının spor, oyun ve okula devamsızlık gibi fonksiyonel kayıplara neden olup olmadığı, travmatik bir olaydan sonra gelişip gelişmediğine de dikkat etmeli.

SIRT ÇANTASI SAKATLIĞI 3 KAT ARTTI

Sırt çantaları tehlikeli mi?

Okul çocuklarında yapılan araştırmalar, bel ağrısı ile sırt çantası arasında ilişki olduğu göstermiştir. 1996 yılından beri Amerika’da okul çocukları arasında sırt çantasına bağlı zorlanma ve yaralanmalarda yaklaşık yüzde 300 artış olduğu bildiriliyor. Okul çocuklarında sırt çantaları ergonomik olarak tasarlanmışsa ve doğru şekilde kullanılıyorsa güvenli ve yararlıdır. Aksi halde sırt çantası, okul çağında bel ağrısının en sık rastlanan nedenleri arasındadır. Sırt çantaları hem doğrudan mekanik yüklenmeyle hem de duruşu bozarak bel ağrısına neden olur. Duruş bozukluğu, omurga eğriliği, solunum sistemi ve kalpdamar sistemi üzerinde de olumsuz etkileri var.

UZUN SÜRE TAŞINMAZ

Sağlıklı bir sırt çantası nasıl olur?

* Sırt çantası ve içindeki ağırlıkların toplamı, vücut ağırlığının yüzde 15’inden az olmalı.
* Ağırlık uygun dağıtılmalı. Daha ağır eşyalar bele daha yakın konmalı.
* Sırt çantası uzun süre taşınmamalı. Uzun süre ayakta kalınacaksa sırttan çıkarılmalı.
* Sırt çantasının geniş ve destekli omuz askıları ve bel kemeri bulunmalı.
* Sırt çantası, her iki omuzdan asılarak düzgün taşınmalı.
* Çantanın taşınma düzeyi kalça veya bel kemeri bölgesinde olmalı.
* Çanta, bel kemeriyle sabitleştirilmeli. Böylece yer değiştirmesi önlenir ve postür bozulmaz.

YANLIŞ BESLENME OMURİLİĞİ VURUYOR

Çocuklardaki gizli omurilik sorunlarının beslenmeden bile olabileceğini belirten Memorial Ataşehir Hastanesi Nöroşirurji Bölümü’nden Op. Dr. Cem Dinç, beslenmenin çocuklardaki duruş bozukluğuna etkisini anlattı:

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ

* Çocuklardaki folik asit eksikliğinin, hücreler arasındaki etkileşimi bozarak insanlarda doğumsal omurga ve omurilik anomalisine neden olduğu deneysel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Her gün 400 mikrogram folik asit alınmasının doğumsal omurga ve omurilik anomalisi riskini yüzde 70-80 oranında azalttığı bilinmektedir.

* Kadınların, hamile kalmadan bir ay önce folik asit almaya başlaması ve gebeliğin üçüncü ayına kadar kullanılması büyük önem taşır. Daha önce omurilik anomalili bebeği olmuş annelerin riski artmaktadır. Özellikle bu kadınlara yüksek dozda olmak üzere, tüm hamile kalmayı planlayan anne adaylarında folik asit kullanımı doğumsal omurga ve omurilik anomalisini önlemek için öneriliyor.

RİSK YARATAN ETKENLER MASA VE SIRAYA DİKKAT!

*  Uygun olmayan sırt çantası.
* Uzun süreli ve uygun olmayan pozisyonda bilgisayar kullanımı.
* Okuldaki masa, sandalye yüksekliğinin çocuğa uygun olmaması.
*  Vücudun yanlış pozisyonlarda kullanımı (öne eğilerek kambur oturma, ağırlık kaldırma ve taşıma).
* Hareketsiz yaşam.

ANNEYLE İLETİŞİM SORUNU

* Yalnızlık duygusu.
* Aile ve yakınlarla iletişim sorunu.
* Anneyle iletişimde güçlük.

HENÜZ ANNESİNİN KARNINDA KEŞFEDİLİR

*  Omurilikteki sorunlar anne karnında bile anlaşılabilir. Teşhis için gebelik döneminde üçlü testte bakılan hormonlardan biri olan, alfa-fetoprotein düzeylerine bakılır. Bu tarama testi ile doğumsal omurga ve omurilik anomalisi olma riski bulunanlar belirlenir. Şüpheli durum ortaya çıkarsa daha detaylı incelemeler yapılır.

ERKEN FARK EDİLSE...

Ayrıca, detaylı ultrasonografi incelemeleri ipucu verir. Manyetik rezonans görüntüleme yöntemi de yüksek oranda işe yarar.

* Erken teşhis, aile ve hekimin bilgilenmesi açısından çok önemli olduğu gibi, tedavi planlaması için de büyük önem taşır.

MİNİKLER DİNLENMELİ
* Tedavide istirahat şarttır. Kas gevşetici ilaçlar da gereklidir.
* Fizik tedavi uygulamaları da çocuklarda yarar sağlayabilir.
* Başlangıçta oluşan ağrı ve hassasiyet yatıştıktan sonra, gergin kaslara gevşetme; bel ve karın kasları için güçlendirme egzersizlerine başlanır.
* Ağrının psikolojik olması da mümkündür. Bu nedenle aile ve okul ortamındaki stres artırıcı faktörlerin farkına varılması ve gerekli önemlerin alınması da tedavinin başarısını yüzde 100 artıracaktır.

KAMBURU VAR MI KONTROL EDİN
Ergun Açıksöz, miniklerin bel ağrısından korunmak için neler yapması gerektiğini şöyle anlattı:

*Doğru sırt çantası seçilmeli.
* Çocukların taşıdığı yükü azaltmak için okulda dolaplar olmalı.
* Bilgisayar kullanırken vücut doğru kullanılmalı. Bilgisayar ekipmanı aslında yetişkinler içindir. Bu nedenle ne kadar ergonomik de olsa bilgisayar uzun süreli kullanılmamalı.
* Teneffüslerde fiziksel aktivite yapılması teşvik edilmeli.
* Aşırı spor ve aşırı fiziksel aktivitelerden, omurgada yıpranma nedeniyle bel ağrısı ve fıtığına yol açabildiğinden sakınılmalı.
* Ebeveynler, çocuklarının omurgasına bakarak bir eğrilik, kamburluk olup olmadığını sık sık kontrol etmeli.

0 yorum:

Yorum Gönder