13 Aralık 2010 Pazartesi

EVDE AĞIR METAL ZEHİRLENMESİNE DİKKAT

Evimizde ağır metal zehirlenmesine dikkat

Günümüzde ne kadar dikkat edilirse edilsin arsenikcıva ve kurşun gibi insan sağlığına oldukça ciddi zararlar veren metaller, ev ortamında bulunan malzemelerden vücudumuza geçebilmektedir. Evlerimizde bulunabilecek bu malzemelerin başında;sırlı çanak- çömleklerbitkisel destekleyici ürünlerbazı gıdalar, bahçe için kullanılan böcek veya bitki öldürücü kimyasallar gelmektedir.

Evlerde bulunabilen ve kurşun içeren malzemelerin başında; antika olarak bulundurulan eskiden boyanmış mamuller (tablo veya mobilya gibi); kurşun içerenkristaller, kurşun ve kalay içeren nesneler ve bazı sırlı çanak çömlek gibi yemek masası takımları; boyalı cam eşyaların yapıştırılması esnasında ortaya çıkan duman; beyaz veya sarı renk cila ile kaplanmış çanak-çömlek gelmektedir. Ayrıca özellikle geleneksel Çin tıbbında kullanılanlar başta olmak üzere diyetsel destekleyici ürünler de kurşun içermektedir. Ayrıca Çin’ de üretilen bazı mücevherlerde de kurşun bulunmaktadır.

Özellikle köpekbalığı, kılıçbalığı, tonbalığı, turnabalığı, tirsi, levrek ve Atlantik som balığı gibi bazı büyük balıklar da bol miktarda cıva içermektedir. Bu balıkların yoğun olarak tüketilmesi de vücutta cıva birikmesine neden olabilmektedir. Diş dolgularının bazılarında da cıva bulunmakta ve sağlıkla ilişkili endişelere neden olmaktadır; fakat diş dolgularının beyin hastalığına neden olduğuna dair bilimsel veri bulunmamaktadır.

Bazı bahçe bakımı için kullanılan böcek veya bitki öldürücüler de arsenik bulunmaktadır. Bu ürünler kullanılırken ürünün kullanma talimatının iyice okunması ve gerekli önlemlerin alınması gereklidir.

Günümüzde yoğun olarak üretilen ve toplum tarafından bilinçsizce tüketilen homeopatik, bitkisel veya tamamlayıcı tedavi ürünlerinin tam olarak içeriklerinin bilinmediği ve bunların bazılarında sağlığa zararlı ağır metallerin bulunduğu unutulmamalıdır. Yan etkisi yok diye pazarlanan bu ürünlerin önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır.

Ağır metallerle zehirlenme belirtileri işitme kaybı, zihinsel odaklanma yeteneğinde azalma, kişilik değişiklikleri, parmak uçları başta olmak üzere his duyusunda azalma olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Günümüzde özellikle Çin kökenli ürünlerin halkımız tarafından ucuz olduğu için yoğun olarak kullanması nedeni ile yukarıda bahsedilen ürünlere dikkat edilmesini öneririz. Ayrıca antika kullanan ve evlerinde bulunduran kişilerin de maruziyeti azaltmak için bu ürünlerin günlük kullanılan bölümlerde olmaması ve bulunan ortamların iyi havalandırılmasını öneririz.

0 yorum:

Yorum Gönder