15 Aralık 2010 Çarşamba

FİBROKİST NEDİR VE FİBROKİSTLERDEN NASIL KORUNULUR

33 yaşındayım. Son birkaç aydır adet dönemim yaklaştıkça memelerimde şiddetli ağrılar ortaya çıkıyordu. Doktora gittim, yapılan ultrason sonucunda fibrokist teşhisi konuldu. Doktor herhangi bir tedaviye ihtiyaç olmadığını, çok ağrım olduğunda basit ağrı kesiciler kullanabileceğimi söyledi. Başka önerileriniz var mı? Fibrokistler kansere dönüşür mü? Ç.U.

CEVAP Prof.Dr. Erkan TOPUZ

Fibrokist nedir ve nasıl önlenir?Fibrokistler her 3 kadından 1'inde görülen iyi huylu bir meme tümörüdür. Eskiden fibrokistlerin kanser riski taşımadığı sanılırdı. Ancak son araştırmalar gösterdi ki, fibrokistler tümörö dönüşebilir. Ayrıca fibrokistler tümörün üzerini örterek meme kanserini gizleyebilir. Fibrokisti olanlar 35 yaşından sonra mamografi, ultrasonografi, şüpheli bir odak belirlenirse mutlaka MR yaptırmalı. Memedeki fibrokistler büyüyüp sıvı toplayabilirler. Eğer çok ağrı yaparsa sıvı alınabilir, bu sıvıyı patolojiye göndermekte fayda var.

Fibrokistlerden korunmak için:
- Kahveden, çikolatadan ve koladan uzak durun.
- Memeleri rahatlatmak için karnabahar, brokoli, beyaz lahana, kırmızı lahana, semizotu, kırmızı turp, yaban mersini ve bol bol yoğurt tüketin.
- Günde 2 kupa yeşil çay için.
- Katı ve hayvansal yağlar tüketmeyin.
- Katkı maddesi içeren ve hormonlu gıdalardan kaçının.
- Kilo almayın.
- Fast food yemeyin.
- Kabız kalmayın. Çünkü kabızlık toksinlerin vücuda geri alınmasına yol açar. Her gün 1 kez büyük abdeste çıkmaya çalışın. Bunun için en az 5 porsiyon sebze meyve yiyin. Kara üzüm, kara erik, kara kayısı, karadut da kabızlığa mani olur. Stresten uzak durun.
- Geceleri karanlıkta uyuyun.
- Kızılyonca, şerbetçi otu, melekotu, meyan kökü, zencefil göğsün rahatlamasını sağlar.
- Meme ödemini azaltmak için günde 200 ünite selenyum, 400 ünite E vitamini, 600 ünite bromelian (ananas hapı), boswellia bitkisi hapı kullanın.
- Tuzu azaltın.
- Zeytinyağı ve soya yağını tercih edin.
- Yemeklerinize ve salatalarınıza bol miktarda maydanoz koyun. Maydanoz yüksek oranda C vitamini, demir ihtiva eder. Vücuttan ödem atıcı özelliği vardır. Ayrıca antioks idanlardan da zengindir. Her gün tüketilen 1 tutam maydanoz günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Bu arada maydanoz suyu böbreklerin, karaciğerin ve idrar yollarının temizlenmesine yardım eder. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, kanı temizlenir.
- ingiltere'de yapılan bir çalışmada sutyenin fibrokistleri artırdığı görülüyor. Bu nedenle hiç olmazsa geceleri sutyen takmayın.
- Meme başından kanlı sıvı gelirse derhal doktora başvurun.

0 yorum:

Yorum Gönder