15 Aralık 2010 Çarşamba

HEPATİT C VE CİNSEL YAŞAM

Hepatit C kan yoluyla bulaşan bir enfeksiyon. Eşlerden birinde bulunması çiftlerin cinsel yaşamlarını etkilemiyor. Gebe kalmadan önce konunun uzmanı bir doktora başvurulmalı. Virüs 100 gebeden 5'inin bebeğine de bulaşabiliyor. Virüs 100 gebeden 5'nin bebeğine de bulaşabiliyor.

Hepatit C varken çocuk sahibi olunur mu?

Kız kardeşim geçirdiği ameliyattan sonra Hepatit C kaptığını öğrendi. 35 yaşında ve evlenmek istiyor. Ancak eşine geçer diye evlenmekten korukuyor. Bir de çocuk sahibi olabilir mi? Bu hastalığın tedavisi yok mu?

CEVAP
Prof.Dr. Derin KÖSEBAY

Sevgili okuyucumuz, önce Hepatit C nedir, ondan bahsedeyim. Hepatit C virüsünün yaptığı, karaciğerin iltihabı diye özetlenebilir. Bu enfeksiyon genellikle kan yolu ile bulaşır. Bu nedenlerle de genellikle kan ürünleri ile uğraşanlarda görülür. Bugün dünyada 150 milyon Hepatit C'li olduğu sanılmaktadır. 1980'li yıllardan önce kan ve kan ürünlerinde Hepatit C virüsü araştırılmadığı için kan transfüzyonu riskli sayılıyordu. Günümüzde kan merkezlerinde alınan kanlarda Hepatit C virüsü araştırılmakta ve bu olasılık hemen yok denecek kadar azalmış durumdadır.

100 gebeden 5'inin bebeğine virüs bulaşabilir.

Hemodiyaliz hastaları, damar yolu ile uyuşturucu ilaç kullananlar, korunmasız ve değişik partnerle seks yapanlar ve sağlık çalışanları, normal topluma göre artmış bir riske sahiptir Hepatit B ve AİDS'le karşılaştırıldığında Hepatit C'nin cinsel yolla bulaşma riski daha azdır.. Eşlerden birinde Hepatit C virüsü bulunması evli çiftlerin cinsel yaşamlarına kısıtlama getirilmesini gerektirmez. Hepatit C'li 100 gebeden 5'inin bebeğine virüs bulaşabilmektedir. Hepatit C ile infekte kadınların hamile kalmadan önce bir gastroenterologa görünmeleri gerekir. Kronikleşmiş C hepatitli hastaların yüzde 20 kadarında zamanla karaciğer sirozu gelişmektedir. Bu bilgilerden sonra evlenmenizde ve gebe kalmanızda büyük bir sorun olmadığını söylemeliyim. Sevgiler. (Hepatit'de Doğal Tedavi Yöntemleri)

Eşim kist yüzünden mi hamile kalamıyor?

1 yıldır evliyim. Eşim 24 yaşında, ben de 27. Yaklaşık 2 aydır haftada 2 veya 3 defa korunmasız olarak ilişkiye giriyoruz. Ama eşim hamile kalamadı. 4.5 ay önce eşimde kist vardı, tedavi oldu. Bunun hamile kalamamasına bir etkisi olabilir mi? Bize ne önerirsiniz? Doktora başvuralım mı yoksa bir süre daha bekleyelim mi?

CEVAP
Prof.Dr. Derin KÖSEBAY

Bence birkaç ay daha bekledikten sonra gebelik oluşmazsa bir doktora muayene olmanız uygun olur. Doktor gebelik için sizde ve eşinizde olabilecek olumsuzlukları araştıracak ve sorun bulununca gerekli tedavi ile isteğinize kavuşturacaktır. İyi şanslar diliyorum

0 yorum:

Yorum Gönder