15 Aralık 2010 Çarşamba

MENOPOZ YAŞI DÜŞÜYOR

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, menopoza bağlı sorunların kadınların yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.

Prof. Dr. İtil, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de menopoza girme yaşının yaklaşık 47-49 yaş, dünyada ise 50-52 yaş civarında olduğunu söyledi.

Menopozdaki temel değişikliğin kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azaldığı olduğunu belirten İtil, "Bunun sonucunda kadında, başta ateş basmaları, terleme, çarpıntı olmak üzere, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, halsizlik, cinsel istekte azalma, kemik erimesi ve buna bağlı kırıklar, damar sertliği, diğer kalp-damar sistemi hastalıkları gelişme eğilimi, cinsel organlarda atrofi, kuruluk, ağrılı ilişki, idrar kaçırmaya kadar varan üriner sistem sorunları ortaya çıkabilmektedir" dedi.

Özellikle orta ve ileri yaşlardaki kadınlarda daha sık görülen idrar kaçırma problemine menopoz, zor ve çok sayıdaki doğumlar ve aşırı kiloların neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İtil, yazılı açıklamasına şöyle devam etti:

"Öksürme, hapşırma, koşma ve yürüme gibi eylemler sırasında ortaya çıkan idrar kaçırmanın tedavisi cerrahi yöntemlerle mümkün olabiliyor. Günümüzde bu operasyonlar artık 20 dakika gibi kısa bir sürede sonuçlanıyor. Dünyada yaygın olarak uygulanan ve mesane boynuna sentetik bir yama yerleştirmekten ibaret olan bu ameliyatlar Türkiye’de de başarıyla gerçekleştiriliyor. Bu operasyondan sonra hasta yüzde 90’lara varan oranlarda kuru kalıyor ve sürekli ped taşımaktan kurtuluyor. Sık tuvalete gitme ve gece sık idrara kalkma gibi şikâyetlere yol açan idrar tutamama sorunu fizik tedavinin yanı sıra son yıllarda geliştirilen ilaçlarla da çözülebiliyor. Bu ilaçlar kısa ya da orta vadede kullanıldığında kadınların rahatlamasına ve sosyal yaşantılarında kaliteyi tekrar yakalamalarına olanak sağlıyor. Şunu iyi bilmeliyiz ki, idrar kaçırma, yaşlanma ya da kadın olmanın doğal bir parçası değildir. Hastanın durumu incelendikten sonra en uygun tedavi yönteminin uygulanması halinde son derece yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir. Bu tür sorunları olan kadınlar durumlarını çekinmeden doktoruyla paylaşmalı ve gerekli tetkikleri yaptırarak bir an önce tedavilerine başlamalıdırlar."

0 yorum:

Yorum Gönder