13 Ocak 2011 Perşembe

BEYİN TÜMÖRÜNDE TEDAVİ YOLLARI









Eşim beyin tümörü hastası. Tümör sürekli nüks ediyor. Tedavi konusunda önerileriniz nelerdir?

Eşim (55) yaklaşık 10 ay önce nöbet geçirip bayıldı. Yapılan tetkikler sonrasında beyin tümörü tanısı konuldu. Ameliyatla tümör alındı. Tümörün tipinin 'anaplastik astrositom grade 3' olduğu belirtildi. Eşim ameliyattan sonra 42 gün eş zamanlı olarak kemoterapi ve radyoterapi aldı. 5 ay sonra tümör tekrarlayınca yeniden ameliyat oldu. Tümörün temizlendiği söylendi. Fakat ameliyattan sonra epilepsi krizleri ortaya çıkınca yeniden hastaneye başvurduk. Şu anda hastanedeyiz, MR çekildi ve yine 2 santimlik tümör oluştuğunu öğrendik. Ayrıca ödemi var. Hala 28 günde bir, 5 gün 'Temadol' kullanıyor. Yani kemoterapi devam ediyor. Yine nüks riski var mı? Tedavi ve beslenme konusunda önerileriniz nelerdir? M.K.

CEVAP: Tümör üçüncü kez nüks etmiş. Kalan tümör 2 santim civarında olduğu içingama knife ya da cyber knife uygulanabilir. Bu konuyu radyasyon onkoloğuna danışm. Eğer tümörün olduğu nokta yeteri kadar ışın almamışsa bu tedaviler yararlı olabilir. Kemoterapi sırasında tümör büyümeye devam ederse farklı bir kemoterapik ilaca geçilebilir. Eşinize katkı maddesi içeren gıdalar vermeyin. Bakır beyin tümörlerinin kanlanmasını artırır, bu nedenle bakır mutfak gereçleri kullanmayın.

Bromelain (ananas hapı), boswellia bitkisi hapı, netle (ısırgan hapı) beyin ödeminin azaltılmasına yardımcı olabilir, doktorunuza danışarak bu destekleri eşinize verebilirsiniz. Ayrıca selenyum, E vitamini ve omega 3'ün de beyin tümörlerinde faydalı olduğu gösterilmiş. Gece yatmadan yarım saat önce melatonin hormonu da yararlı olabilir.

Benzer Bağlantı :
Beyin Tümörü Nüksünü Önlemek


Testis kanserinin tedavi şansı nedir?

Yeğenim 18 yaşında. Testis kanseri tanısıyla ameliyat edildi. Şu anda kemoterapi görüyor. Doktorlar tümörün 'germ hücreli' olduğunu söylüyor. 2'nci kez ameliyat olması gerekiyormuş. Testis tümörlerinin tedavi şansı nedir? D.M.



CEVAP:
Testis kanserleri ikiye ayrılır: Seminom ve seminom dışı.

Seminomların kemoterapi, gerekirse radyoterapiyle tedavi şansı yüzde 95'tir. Seminom dışı tümörlerin ise bu yöntemlerle tedavi şansı yüzde 75lere kadar çıkar. Kemoterapi süresi hastalığın evresine göre değişir. Erken evrede 2, orta evrede 4, ileri evrede 6 küre kadar çıkabilir. Tümör kemoterapiye tam yanıt verirse, bilgisayarlı tomografi, PET, tümör markerları normalse tedavi kesilir. Ama nüks ve kemoterapiye direnç varsa metastatik odağa ameliyat gerekli olabilir. Ama genellikle nüks eden bölgeye radyoterapi yapılır ve kemoterapi değiştirilir. Bu hastalarda bütün kemoterapiler denenip başarı elde edilmezse yüksek doz kemoterapi veya kemik iliği nakli düşünülebilir.






0 yorum:

Yorum Gönder