13 Ocak 2011 Perşembe

ÇOCUK PSİKOLOJİSİNDE YANLIŞLAR

Çocuk psikolojisinde doğru bilinen yanlışlar


Medical Park Fatih Hastanesinden Uzman Psikolog Sinem Demir, yeni nesil anne-babaların çocuğa sınırlarını öğretmekte tutuk davrandığını, özgüven aşılamada abartıya kaçtığını ve net bir ses tonuyla 'dur' diyemediğini söylüyor. Demir, çocuk büyütürken yapılan 'psikolojik hataları' anlattı:

Çocuk psikolojisinde doğru bilinen yanlışlarÖzgüven her koşulda iyidir: Çocuğa 'sen çok özelsin, farklısın' mesajlarının sıklıkla gitmesi, erken yaşta aşırı şişen bir 'benlik' duygusuna yol açabilir. Sürekli çocuğa açıklamalar yapmamak, hayatta 'sürekli ve sadece' onun merkezde olduğu algısını ortadan kaldırmak, özgüvenden bencilliğe gidebilecek yolu kesebilir.

Çocuklara kızılmaz, yüksek sesle konuşulmaz:Çocukların onurlarını kırmamak, onları ruhsal ve fiziksel olarak korumak sadece anne-babanın değil, hepimizin görevi. Ancak çocuk, kimi zaman net ve sert yönlendirmelere de ihtiyaç duyar.

Başkalarının yanında çocuğa kızılmaz: Çocuk, bu bilgiyi kullanarak, başkalarının yanında dizginlenemez davranışlar sergiler. Örneğin; başkalarının yanında sürekli gürültü yapan bir çocuğa da sert bir şekilde 'hayır' denilebilmelidir.

Çocuğun her merakı giderilmeli: Çocuk, bazı sorularının cevabını kendi hayal gücünden tamamlayabilir. Her şeyi ayrıntısıyla bilmek zorunda değildir. Her sorusunun ayrıntılarıyla yanıtlanması, düşünce hızını ve konuşma miktarını kontrolsüz hale getirebilir; bu da onun kaygı düzeyini artırabilir, 'yetişkin dili' ile konuşan bir duruma getirebilir.

Her seslenişe cevap verilmeli: Bir başkası ile konuşan annebabasını bölen çocuğa her seferinde cevap vermek; ona 'diğerlerinin birlikte yaptıkları şeyler değil, sadece senin ne istediğim önemli' mesajını gönderir. Çocuk da zamanla isteğinin anında giderilmesini ister.

0 yorum:

Yorum Gönder