17 Ocak 2011 Pazartesi

BİTKİSEL TEDAVİDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Sizlere uzun süredir bitkilerin antioksidanlar ve diğer yararları hakkında bilgiler veriyoruz. Özellikle ülkemizde yaşayan üyelerimizin şifalı bitkileri bulma şansı çok daha fazla.


Bu konuda Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun görüşlerine başvurduk. Dr. Saraçoğlu,“Bitkisel Sağlık Rehberi” adlı kitabında bitkilerle sağlıklı yaşam hakkında öneriler sunuyor. Birçok soruna bitkilerle tedavi imkanı sunarken, bunların kesinlikle doktorunuzun size özel kontrol ve önerileri sonrası değerlendirilmesini eklemeyi unutmamalıyız.

Bitkisel Sağlık Rehberi” bir çeşit alternatif tıp kapsamında mı?

"Tıbbın alternatifi olmaz. Yalnız sağlıklı beslenmenin olabilmesi için sağlıklı besinin olması gerek. Türkiye’de adı bile bilinmeyen pek çok hastalıkta bugün artış var. Çok hızlı kültür değişimi de buna sebep. Oysa, Japonların, İspanyolların, İtalyanların beslenme kültürü sürerken, Türklerinki neredeyse ortadan kalktı."

Türk beslenme kültüründe yanlış ve doğrular nelerdir?

Nereye gitseniz kebapçı ve fastfood restoranları var. Daha kötüsü ebter tohumların, yani geleneksel tarımın terk edilip doğal tohumlar yerine melez tohumların gelmesi. Ebter tohumlarında kırık genler vardır. Bunların ürettiği hatalı proteinler, vücutta antikor gibi davranıp kendi organlarımıza saldırabiliyor.

Organik tarım işe yaramıyor mu?

"Organik tarımda da melez tohum kullanıyor. Ebter tohumlardan elde edilen sebzeler ve meyvelerde hastalıklara karşı koruyucu ve etkin maddeler yok denecek kadar az. Türkiye’de tarım yüzde 80 ebter tohumlu. Bir an önce eski usul tarıma dönmemiz lazım. Aksi taktirde bunun sonuçlarını çok ağır öderiz."

Bitkilerin insanlar üzerinde ne tür etkileri var?

Sağlıklı beslenerek birçok hastalığa yakalanmaktan korunabilir ya da hastalığı geciktirebiliriz. Fakat sadece sağlıklı beslenmek yeterli değildir. Çünkü öğünlerde besinlerden aldığımız etkin maddeler diğer bir besin maddesinin etkin maddesiyle reaksiyona girip etkin gücü zayıflatabilmekte. Örneğin havuç alzheimer’a, unutkanlığa karşı önleyici ama salatada bol bol havuç tüketmenin faydası minimal. Çünkü salatadaki yeşillikler, limon sirke veya baharat, havuçtaki alzheimer’ı önleyen etkin maddeleri etkilemekte.

Peki bunun için ne yapmalı?

Kür uygulamalı. Bitkilerin doğru hazırlanıp tüketilmesine kür diyoruz. Kitabımda hazırlaması çok kolay yüzlerce kür var, bunları yılda 1-2 kez uygulayarak henüz ortaya çıkmamış bir rahatsızlığı bitkisel kürlerle önlemek mümkün.

Dereotu ve Basur

Sabah, öğle ve akşam yemeklerinden 15 dakika önce tüketilecek dereotu basura karşı mükemmel bir çözüm getirmektedir. Bir ay boyunca uygulanmalıdır.

Bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı adaçayı:

Yaklaşık bir su bardağı suda bir poşet adaçayı veya bir tatalı kaşığı taze adaçayı on dakika demlenir. Günde 2-3 defa gargarası yapılır. Ayrıca, beraberinde bir ay boyunca hergün bir çay bardağı adaçayı içilir. Demleme süresi tamamlandıktan sonra bitkiyi daha fazla suyunun içinde bekletmeyiniz mutlaka süzüp ayırınız.

Hemoroid

Hemoroid'e karşı önermiş olduğum bitkisel kür Anadolu'da " Cıngıldak" olarak adlandırılmaktadır. Bazı yörelerde "civelek" olarak da belirtilmektedir. Özellikle Ege bölgesinde ve Torosların eteklerinde yetişen bu bitkinin yatay geçiş yapmış olan türleri vardır. Doğru türü, hemoroid şikayetlerine karşı mükemmel etkilidir. Bu bitkinin kullanım süresi yaklaşık 1.5 aydır. Bir kürlük miktar 1.5 ay kullanılır ve yaklaşık 75 gramdır.

Bayanların sancılı geçen adet dönemlerine karşı civanperçemi bitkisi

Regl döneminin başlamasına üç gün kala uygulamaya başlanır ve bitimine kadar devam edilir. Bir tutam civanperçemi (yaklaşık beş gram) yarım litre kaynamakta olan suyun içine atılır. Ağzı kapalı olarak hafif (kısık) ateşte 3 dakika demlenir. Soğuduktan sonra süzülür. Regl döneminin başlamasına üç gün kala hergün sabah ve akşam bir su bardağı içilir. Hergün taze olarak hazırlanır. Reglinin bitimine kadar devam edilir. Bu kür her regl döneminde beş-altı ay uygulanır. Adet sancıları çok şiddetli ise, bu taktirde adet başlamadan bir hafta önce kür uygulamaya başlanır.

Kansızlık şikayetine karşı (demire bağlı anemi)

Kullanılacak olan 250 gram taze ıspanak ve 200 gram kabuğu soyulmuş kerevizdir. Kaynamakta olan bir litre suyun içerisine 200 gram ince dilimlenmiş kerevizi atınız ve hafif ateşte 10 dakika haşlayınız. On dakika tamamlandıktan sonra üzerine 250 gram ıspanağı ilave ediniz ve yine ağzı kapalı olarak 5 dakika daha haşlamaya devam ediniz. Daha sonra soğumaya bırakınız. Soğuduktan sonra süzerek suyunu temiz bir şişeye koyunuz ve buzdolabında koruma altına alınız.

Sabah aç karına veya kahvaltıdan bir saat sonra bir su bardağı içilir. Akşam aç karına veya akşam yemeğinden bir saat sonra bir su bardağı içilir. 15 gün müddetle sabah ve akşam içimleriyle gün atlamadan devam edilir. 15 gün sonra 10 gün ara verilir. On gün aradan sonra aynı şekilde tekrar sabah ve akşam olmak üzre 15 gün kereviz-ıspanak kürüne devam edilir. Toplam 30 günlük uygulama ile kür tamamlanmış olur.

200 gram kerevizin yumrularının yerine kerevizin sadece taze ve yeşil olan yapraklarını ve saplarını da kullanabilirsiniz. Üç adet saplı (dallı ve yapraklı kısımları, yaklaşık 150 gram) kereviz yeterli olabilecektir. Bu taktirde haşlama süresi üç dakikadır. Üç dakika tamamlandıktan sonra 200 gram ıspanak ilave edilerek beş dakika daha haşlamaya devam edilir. Ilıdıktan sonra süzülür ve temiz bir şişeye doldurulur. Tüketim şekli yukarıda belirtildiği gibidir

0 yorum:

Yorum Gönder