16 Ocak 2011 Pazar

ÇOCUKLARDA ÖKSÜRÜK NEDENLERİ

Özellikle kış aylarında çocuklarda en çok görülen rahatsızlıklardan biri öksürüktür. Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün Gökyayla, çocuklarda öksürük ile ilgili en çok merak edilen altı soruyu yanıtladı.

ÇOCUKLARDA ÖKSÜRÜK NEDENLERİ1- Kış aylarında daha sık öksürük görülmesinin sebepleri nelerdir?
Kışın soğuk algınlığı sendromuna neden olan virüsler ve bakteriler daha yaygın olarak havada bulunur. Ayrıca okul ortamı, toplu kapalı yaşam alanları da bu sıklığı etkiler.

2- Geceleri çocuklar neden daha çok öksürürler?
Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı öksürükler gece gözlenir. Yatış pozisyonuyla, geniz akıntısı bronş ağacına akar ve öksürük refleksini uyarır.

3- Öksürüğe karşı anne ve babaların alabileceği önlemler nelerdir?
Ailenin bu konuda sabırlı olup, doktorlarının yönlendirdiği şekilde davranması gerekir. Unutmamalı ki her üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra altı-sekiz hafta öksürük devam edebilir. Öksürüğü kesmek ailelerin amacı olmamalı. Altta yatan neden tedavi edilince, öksürük de geçecektir.

4- Öksürük yapan ya da öksürükle birlikte görülen hastalıklar nelerdir?
Reaktif hava yolu hastalığı, tüm üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, zatürre, boğmaca, kızamık, kistik fibroz gibi hastalıklar öksürükle beraber seyreder.

5- Bu hastalıklara göre öksürük nasıl tedavi edilir?
Genel olarak tüm enfeksiyonlara bağlı öksürüklerde genel amacımız öksürüğü kesmek değil öksürüğe neden olan enfeksiyonu ya da rahatsızlığı gidermektir. Öksürük kesiciler (antitussif) kesinlikle tercih edilmemelidir! Çünkü bunlar öksürük refleksini baskılayarak bütün mukusun bronşlarda ve üstaki borusunda birikmesine neden olarak süper enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Tercihimiz bronş açıcılar ve geniz açıcı ilaçlar şeklinde olmalıdır.

6- Öksürükte hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?
Öksürük kriz şeklinde geliyorsa, ateşle beraber seyrediyorsa, günlük aktiviteleri ve gece uykusunu etkiliyorsa doktora başvurulmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder