31 Ocak 2011 Pazartesi

DOĞUMDAN SONRA KİLO VERMEK İÇİN

EMZİREN ANNELER İÇİN ZAYIFLAMA ÖNERİLERİ

Bebeğinize süt vermek, hamilelikten önceki formunuza daha çabuk dönmenize yardımcı olacaktır.

* Süt vermek, en azından doğumdan sonraki ilk 12 ay boyunca kilo vermenizi hızlandıracaktır. Amerikan Kadın ve Doğum Uzmanları Birliği'nin açıklamasına göre, emzirme süreci rahminizin gebelik öncesi boyutlarına ve formuna dönmesine yardımcı olan bir takım hormonların bedeninize salgılanmasını sağlıyor.



* Ne varki, doğumdan hemen sonraki dönemde kilo vermenizi hızlandırması için süt vermeye çok güvenmeyin. Çoğu durumda, asıl kilolar emzirme sona erdikten sonra gitmeye başlar.

* Yine aynı şekilde, gebelik kilolarınızdan kurtulmak için yalnızca emzirmenize bel bağlamayın yoksa yediklerinize dikkat etmez ve kilo vermek yerine kilo almaya da başlayabilirsiniz. Bu nedenle akıllıca beslendiğinizden, egzersiz yaptığınızdan emin olun, işin kalan kısmını doğa halleder nasılsa,

* Bebeğinizi emzirirken de sağlıklı, yağ oranı düşük bir zayıflama rejimine başlamamanız için bir neden yok. Ne varki, emzirirken, günlük 1800 kalorinin altına düşmemelisiniz.

NOT: Standart bir yağ oranı düşük diyette 1800 kalori demek her gün normal diyet listesine ekstradan bir 500 kalori eklemek anlamına gelir. Bu da aşağı yukarı 1 porsiyon süt ürününe,1 porsiyon tahıl, 1 porsiyon meyveye ve 1 porsiyon yeşil yapraklı sebzeye denk geliyor.


BEBEĞİNİ EMZİRİRKEN REJİM YAPMAK İSTEYENLER İÇİN

Doğumdan hemen sonraki dönemde kilo kaybı son derece normaldir.

* Doğumdan önce, gebelik için önerilen 10-15 kilodan fazlasını almadıysanız, süt verirken de sütün kalitesinde veya miktarında herhangi bir azalma olmadan rahat rahat haftada yarımşar kilo verebilirsiniz. (Eğer kilo alımınız daha fazlaysa bu miktar haftada 1 de olablir.)
* Ancak yukarıda da belirtildiği gibi günde 1800 kalori tüketiyor olmalısınız.
* Günlük kalori tüketiminizi istenen 1800 kaloriye çıkartabilmek için abur cubura yüklenmemelisiniz. Yediklerinizin besin değeri olduğundan emin olmalısınız.
* Siz ve doktorunuz hazır olduğunuza inandığınızda spor yapmaya başlayın.

SPORUN YENİ ANNELERE FAYDALARI

Doğumdan hemen sonraki dönemde aldığınız gıdaların miktarı ve kalitesinin kilonuz ve sağlığınız üzerinde büyük etkisi vardır. Aynı şey spor için de geçerli. Tabii aşırıya kaçmadığınız ve başlamadan mutlaka doktora danıştığınız sürece.

* Spor, doğum sonrası kilo kaybını hızlandırır.
* Spor, doğum sonrası depresyonunun azalmasına yardımcı olur.
* Spor, yeni ortamınıza alışmanıza yardımcı olur.
* Spor, emzirmenizi engellemez, sütünüzü etkilemez.


BİR AN ÖNCE FORMA GİRMEK İÇİN KENDİNİZE BİR PROGRAM YAPIN

Kilo verip formunuzu yeniden kazanmanın en hızlı ve etkili yolu kendinize diyet, spor ve genel yaşam tarzı değişikliklerini içeren bir program hazırlamaktan geçer. Aşağıda bir kaç öneri bulabilirsiniz:

VÜCUDUNUZA İYİ BAKIN
Bedeniniz ağır ve yıpratıcı bir dönemden yeni çıkmıştır. Ayrıca, bebeğiniz, bundan sonra da bulabileceğiniz her tür enerjiye ihtiyacınız olacağı anlamına geliyor. Bu nedenle düzgün beslendiğinizden ve sağlığınızı koruduğunuzdan emin olmalısınız.

SAĞLIKLI BESLENİN
Amerikan Tıp Birliği, besin değeri yüksek gıdalar tüketmenin önemini vurguluyor: örn. yağ oranı düşük (tamamen yağsız değil), sağlıklı (vitamin ve mineral yüklü) ve lifli gıdalar açısından zengin bir diyet.
Bu, kilosu ne olursa olsun tüm yeni anneler için geçerlidir. Bu dönemde yapabileceğiniz iki büyük hata: 1) abur cubur yemeye başlamak, 2) şok diyete girmek olacaktır. Her iki hareket de sizi şişmanlatıp sağlığınızı bozmayı garanti edecektir.

BESİNLER HAKKINDA BİLGİLENİN
Kendinizi, zayıflama yöntemleri, rejimler yerine sağlıklı beslenme konusunda eğitin.





0 yorum:

Yorum Gönder