31 Ocak 2011 Pazartesi

"TİBET'İN GENÇLİK PINARI" - SONSUZ GENÇLİK VE SAĞLIK KAYNAĞI

* Tibet'in Gençlik Pınarı Hareketleri'nin resimli tarifi "Mucizevi 5 Tibet Hareketi'ni Yapan Yaşlanmıyor" başlıklı yazıda.


Batı'da yıllardır dilden dile aktarılan ve bir çok kitaba konu olan hikayeye göre, zamanında Hindistan'da görev yapmış bir İngiliz albayı, Himalaya dağlarında insanların ilerleyen yaşlarına karşın gençliklerini, canlılıklarını ve sağlıklarını koruduğu bir yer hakkında çok şey işitmiştir. Herhangi bir ilaç veya gizli otla alakası olmayan bu durum, Hindistan'da ağızdan ağıza yayılan bir efsane gibidir artık. Bu işin sırrını öğrenmeyi aklına koyan İngiliz emekliye ayrıldıktan sonra yeniden Hindistan'a döner. Artık yaşı da ilerlemeye başlamış olan emekli albay Tibet'te bu manastırı bulur ve orada Tibetli keşişlerden en temel sağlık ve gençlik sırlarını öğrenerek bir yıl geçirir.

Tibetli Lamaların gençliklerini korumalarının ardındaki sır, her gün düzenli olarak yaptıkları bir kaç canlandırıcı yoga hareketinde gizlidir.
Yapılması çok basit olan bu Tibet'in Gençlik Pınarı hareketlerini bir de ihmal edilmesi halinde egzersizlerin etkisini yok edecek bir nefes alma tekniği tamamlıyordu.
Bizim emekli albay, bir yılın sonunda vatanı İngiltere'ye döndüğünde çevresindekiler onu tanımakta zorlanmış çünkü 1 yıl önceki halinden 20 yaş daha genç görünüyormuş. Yalnızca görüntüde değilmiş tabii bu gençlik. İnsanlar gözlerine inanamamış.




Bugünse, Kuzey Amerika'daki bir takım ünlü sağlık Guru'larının zengin müritleri/müşterileri bu basit hareketleri yaparak mükemmel sonuçlar elde ediyor. Yıllar içinde "5 Tibet Ayini" olarak tanınan bu 5 hareketin etkileri ağızdan ağıza dolaşarak, bir efsane gibi dünyaya yayılmış. Günümüzde tüm dünyada binlerce insan gizlice bu özel yogayı uyguluyor. Bir-ikisi Tibet'in Gençlik Pınarı adıyla dilimize de çevrilmiş bir çok kitap yazılmış hakkında.

Aslında çok basit olan bu hareketleri yıllardır titizlikle uygulayan insanların anlattıkları neredeyse mucize gibi şeyler. Gençleşen cilt, solan hatta yok olan yaşlılık lekeleri, aklaşmış saçların yeniden eski rengine dönmesi!, yok olan vücut ağrıları, yenilenen enerji düzeyleri ve tepeden tırnağa fiziksel canlanma.

Tüm bu iddaları destekleyen bilimsel araştırmalar veya deneyler olmasa da hareketleri doğru olarak yapanlar ilk bir kaç ay içinde bile etkilerini görmeye başladıklarını vurguluyorlar ve çok memnunlar.

Tibet yogasının temeli, endokrin (hormonal) sistemimizin biz yaşlandıkça giderek daha az hormon salgılamaya başladığı gerçeğine dayanırmuş.

Tabiat Ana, gençliğin üretken yıllarını tamamladıktan sonra artık karşı cinse çekici gelecek bir görünüme ya da gençlik enerjisine ve dürtülerine gereksinim duymayacağımıza karar vermiş. Bu nedenle de bir yaştan sonra yavaş yavaş hormon musluğunu kapatmaya başlarmış. Bunun sonucu ise hepimizin (hadi ben çoğumuzun diyeyim) çekindiği yaşlılık işaretleri oluyormuş. Cildimiz buruşup, sarkıyor, saçımız inceliyor, enerji düzeyimiz düşüyor ve her gün aynada aksimizi gördükçe giderek "daha yaşlı düşünmeye" başlıyoruz.

Modern anti-aging (tam çevirisi, yaşlanma karşıtı) stratejileri ağırlıklı olarak hormon takviye terapilerine dayanıyor. Üstelik de olası yan etkilerine karşın. Ama bunların yerine mümkün olduğunca doğal yöntemleri tercih eden insanlar da giderek çoğalıyor.

Yeniden canlandırıcı (rejuvenation) yoga egzersizleri, endokrin (hormonal) sisteminizi harekete geçirerek doğal hormonlarınızın salgılanmasını sağlamak üzere tasarlanmış. Bunu gerçekleştirebilmek için çakralarınızın (chakras) mümkün olan en yüksek dönüş hızına ulaşmış olmaları gerekir. Bu çoğu insana anlaşılmaz veya saçma gelebilir. Ancak asırlardır hastalıklara karşı doğal yöntemlerle mücadele vermiş Çinliler ve diğer bazı Asya halklarının çoğu için günlük yaşamlarının parçası olmış kavramlar.

Bir zamanlar Himalayalar'da bir manastırda nesilden nesile aktarılan bu gençlik sırrı ve o sırrın peşinde İngiltere'den kalkıp o dağlara giden ve 10 yıl kaldıktan sonra tamamen yenilenmiş gençleşmiş olarak dönen ihtiyar albayın hikayesi, ilk 1939 yılında Peter Kelder adlı bir Amerikalı tarafından "Ancient Secret of the Fountain of Youth" (Gençlik Pınarı'nın Tarihi Sırrı) adıyla kitaplaştırılmış. Bizde de Cem Şen'in çevirisiyle "Tibet'in Gençlik Pınarı I - II" olarak iki kitap halinde Dharma Yayınları tarafından basıldı.
Ülkemizde de bir çok insan tarafından bilinen ve uygulanan bu hareketleri kısaca aşağıda anlatmaya çalıştım. En az yapılan hareketler kadar önemli olan bir başka konu da bu hareketleri yaparken doğru şekilde nefes alıp vermek. Tibet'in Gençlik Pınarı hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler, mutlaka kitapları okumalı. Ama eminim o vakte kadar benim aşağıdaki şemalı Tibet'in Gençlik Pınarı tariflerimle idare edebilirsiniz.



0 yorum:

Yorum Gönder