31 Ocak 2011 Pazartesi

Kadınlar, Folik Asit takviyesiyle doğmamış bebeğinizi sakatlıkla....

Bebeğinizi doğuştan meydana gelebilecek bazı ciddi sakatlıklardan korumak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri düzenli olarak her gün Folik Asit almanızdır. Batı'da, özellikle ABD ve İngiltere'de kadınları bu konuda bilinçlendirmek ve doğurganlık çağındaki her kadının düzenli olarak Folik Asit almasını sağlamak için bir süredir ülke çapında kampanyalar yürütülüyor.

Bu kadar basit bir şeyin insanları bu kadar büyük acılardan koruyabileceğine inanmak zor geliyor ama son yıllarda yapılan tüm araştırmalar bu gerçeği doğrular yönde.
Daha çok ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde, portakal suyunda ve zenginleştirilmiş tahıllarda bulunan bir tür B vitamini olan (B9) Folik Asit'e folate de deniyor. Bu konuda yapılan tüm araştırmalar, gebe kalmadan önce ve gebeliğin erken aşamalarında günlük 400 microgram (0.4 milligram) Folik Asit alan kadınların bebeklerinde doğuştan sakatlıkların görülme riskinin yüzde 70 oranında düştüğünü ortaya koyuyor.


Hamile Olduğunuzu Öğrendiğinizde İş İşten Geçmiş Oluyor

Uzmanlar, hamilelik öncesinde ve hamileliğin ilk aylarında Folik asit takviyesinin özellikle bebeğin omurilik ve sinir sisteminin sağlıklı gelişimi için hayati önem taşıdığını belirtiyorlar. En sık rastlanan doğuştan sakatlıklar arasında sayılan spina bifida (omuriliğin tam kapanmaması) anensefal (beynin çok az gelişmesi) ve ensefalosel (beyin dokusunun kafatasından dışarı çıkması) gibi rahatsızlıklar hamileliğin ilk 28 gününde - yani çoğu kadın hamile olduğunu henüz farketmeden - meydana geldiğinden kadınlar hamile olduklarını öğrendiklerinde genellikle bu tür bir önlem almak için iş işten geçmiş oluyor. Ayrıca istatistiklere göre, gebeliklerin yalnızca yüzde 50'si planlı gerçekleşiyormuş, yani hamile kalma olasılığı olan her kadının bir an önce günde 400 microgram Folik Asit almaya başlaması çok önemli.
Bilimadamları, hala Folik Asit'in doğuştan gelen beyin ve sinir sistemi sakatlıklarını önlemede nasıl bu kadar etkili olduğunu tam olarak çözmüş değil. Ancak bu vitaminin (B9) DNA gelişiminde kilit önem taşıdığı biliniyor.
Amerikan Salgın Kontrol ve Önleme Merkezleri, doğurganlık çağındaki her kadının - özellikle de hamile kalmayı planlayanların - günde 400 microgram Folik Asit almasını tavsiye ediyor. Hamile kalmadan 1 ay önce ve hamileliğin en azından 3. ayına kadar yeterli Folik Acit alınması doğuştan gelen beyin ve omurilik sakatlıkları riskini büyük ölçüde azaltmakta çok önemli.
Uzmanlar, bu vitaminin doğal yollardan karşılanmasının değil de özellikle ayrıştırılmış kapsül olarak alınmasının çok daha yararlı olduğu konusunda hemfikir. Folik Asit kapsülleri ülkemizde de tüm eczanelerde satılıyor.




0 yorum:

Yorum Gönder