13 Ocak 2011 Perşembe

SİGARA İÇMEK ŞİŞMANLATIYOR

Sigara İçmek Şişmanlatıyor


Birçok insan kilo alma korkusuyla sigarayı bırakamıyor. Dr. Yavuz Furuncuoglu, sigara içmenin de kilo alımına özellikle de elma tipi şişmanlığa yol açtığını söylüyor.

Kapalı alanlarda sigara içme yasağı, birçok insanın sigarayı bırakmasını ya da en azından azaltmasını sağlamış olsa da; kilo alma korkusuyla bu zararlı alışkanlığı bırakamayanların sayısı da yadsınmayacak kadar fazla. Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi'nden İç Hastalıkları ve Obezite Kliniği Sorumlusu Dr. Yavuz Furuncuoglu, sigaranın iştahı baskılayan bir özelliği olduğunu söylüyor ve sigarayı bırakanların neden kilo aldığını şöyle özetliyor:

NİKOTİN ETKİSİ VAR
"Sigaranın içinde 5 binden fazla zararlı madde vardır. Bunlardan biri nikotindir. Nikotinin farmakolojik ve biokimyasal etkileri güçlüdür. Sigara içmek, gıda ılımında azalmaya kilo kaybına neden olur. Bunun nikotinin iştahı baskılayıcı etkisinden kaynak-landığı düşünülmektedir. Yapılan bazı araştırmalarda, nikotinin kısa süreli uygulamalarda iştah kesici özellik gösterdiği tespit edilmiştir. Bunu da, beyindeki bazı iştah artırıcı maddeleri azaltarak yaptığı gözlenmiştir. Birtakım başka çalışmalar ise, sigara içenlerde dinlenme esnasında harcanan enerjinin arttığını göstermektedir."

YAĞ EMİLİMİNİ ARTIRIYOR
Sigara İçmek Cildinize de Zarar Verir
Nikotinin iştahlarını dizginleyemediği sigara içicilerinde ise, sigaranın yağ emilimini artırdığını belirten Dr.Yavuz Furuncuoglu, bu konuda şunları söylüyor:
"Sigara yağ emilimini artırır, bundan dolayı da insan vücudundaki yağ depoları artar. Nikotin uygulamasını bazı hormonların etkilediği düşünülmektedir. Yağ dağılımı ise insan vücudunda farklılık gösterir. Yani herkesin değişik bir bölgesinde olabilir. Yağlar genellikle kadınlarda kalçada toplanır ve armut tipi şişmanlık yaratır. Erkeklerde ise göbekte toplanır ve elma tipi şişmanlığa yol açar. Sigara içen kadın ve erkeklerin genelinde ise daha çok elma tipi şişmanlık gözlemlenmektedir. Sigaradan kaynaklanan bu tür şişmanlığa son yıllarda sık rastlanmaktadır."

Dr. Yavuz Furuncuoglu, sigaranın insan sağlığına tarif edilemeyecek kadar büvük zarar verdiğini belirtiyor ve kilo alma korkusuyla sigarayı bırakmamanın büyük hata olduğunu söylüyor. Dr. Furuncuoglu, "Sigarayı bırakanların kilo alması maalesef kaçınılmazdır. Bunu önlrmrnin yolu; bir zayıflama proğramına başladıktan sonra sigarayı bırakmaya çalışmaktır. Böylelikle, bu evre şişmanlamadan atlatılabilecektir” diyor.

0 yorum:

Yorum Gönder