31 Ocak 2011 Pazartesi

Zayıflama Hapı Hoodia Nedir?

Google'da Hoodia diye arama yapınca, 8 milyon küsür sonuç geliyor. Üstelik de bunların çoğu Hoodia satan firmalar, pazarlamacılar. Hoodia'nın ne olduğu hakkında bilgi veren tarafsız bir merci bulmakta zorlandım açıkçası. Wikipedia'da kısaca Hoodia'nın, Güney Afrika'nın Kalahari Çölü'nde yetişen kaktüs benzeri bir bitki ailesine verilen isim olduğu belirtiliyor ve zoolojik özellikleri veriliyor. Hoodia bitkisinin, Hoodia Gordoni adlı türü ise, iştah kapatıcı özelliği nedeniyle bugün tüm dünyada obezite illetine çare olarak lanse ediliyor.
Aşağıdaki paragraf Akşam gazetesinden:
"Güney Afrika'da Kalahari'de yaşayan dünyanın en ilkel Afrika kabilelerinden San Kabilesi, Hoodia bitkisini yüzyıllar boyunca açlık ve susuzluğa karşı mücadelede kullanmış. Kabilenin uzun süren avlanma dönemlerinde açlıklarını bastırmak için Hoodia bitkisini çiğnedikleri ilk olarak 1930'da Hollandalı bilim adamları tarafından fark edilmiş. Son yıllarda Hoodia'nın Afrika'daki geleneksel kullanımını destekleyen birçok klinik çalışma yapılmış. Bilim adamlarının obeziteye çare olarak nitelediği Hoodia, dünyada sayıları 1 milyarı aşan kilo sınırındaki insanlar tarafından aşırı iştah problemine çare olarak kullanılabilecek. Hoodia Gordonii, doğal yapısında bulundurduğu bitkisel lifler, organik maddeler, antioksidanlar ve steroidal glikozitler adı verilen biyolojik aktif bileşiklerle diğer bitkilerden çok farklı. Bitkide bulunan aktif steroidal glikozitler, vücudun iştah mekanizmasının kontrolünde görev alıyor."
Akşam gazetesindeki yazı "yan etkisi yok" diye devam ediyor. Hoodia ile ilgili bilgi veren sitelerin çoğunda da bunu destekler ifadeler var. Ancak bu Hoodia henüz çok yeni bir keşif, bitki üzerine yapılmış klinik deneyler henüz yok denilebilecek kadar az. Daha çok fareler üzerinde denenmiş.



Hoodia'nın iştah kapatma özelliğinin asıl olarak içerdiği P57 molekülünden kaynaklandığı bildiriliyor. Bu P57 molekülünün patentini alan İngiliz ilaç firması Pytopharm'a göre, bitkide bulunan aktif steroidal glikozitler, vücudun iştah mekanizmasını kontrol ediyor.

Piyasaya çıktığı şu son iki üç yıl içinde fırtınalar kopartmasına karşın Hoodia (en azından Batı medeniyeti için) henüz çok yeni bir keşif ve hakkında çok fazla araştırma, deney yok. Pytopharm'ın şimdiye kadar bu araştırmalara 20 milyon dolar harcadığı iddia ediliyor. Ancak henüz Amerikan Gıda ve İlaç Bürosu (FDA) tarafından onaylanmamış. Tabii, dediğim gibi henüz çok yeni.

Hoodia ile ilgili bir diğer önemli nokta: nereden, ne aldığınıza çok dikkat edin... İştah kapatıcı özelliği olan P57 molekülü yalnızca Hoodia Gordonii bitkisinde bulunuyor, bu bitki de yeryüzünde tükenmek üzere olan ve bu nedenle koruma altına alınmış olan bitki türlerinden biri. "İnternet üzerinden tanıtımı ve satışı yapılan Hoodia ürünlerinin hepsi gerçek olsaydı, o zaman Güney Afrika'nın tamamının bu kaktüs benzeri bitkiyle kaplı olması gerekirdi", diyor uzmanlar.
İşin aslı şu ki, piyasada satılan Hoodia Gordonii haplarının hepsi gerçek bitkiden yapılmıyor olabilir veya içlerinde iştah kapatmaya yetecek miktarda P57 bulunmuyor olabilir.

Bu Hoodia Gordonii'nin henüz bilinen bir yan etkisi yok. San yerlilerinin asırlardır bu bitkiyi iştah kapatmak amacıyla kullanıyor olmaları, tabii önemli bir veri. Adamcağızların yoksullukları dışında bariz bir sorunları yok. Hoddia Gordonii'nin bu kadar patlaması sayesinde yakında yoksulluktan da kurtulacaklar muhtemelen. Yalnız, bu bitkide asıl iştah kapatan madde olarak lanse edilen P57 molekülünün yaptığı iş, beyni vücutta yeterince kan şekeri olduğuna inandırarak henüz yemeden sahte tokluk sinyali vermek. Bu da, henüz ortada kesin bir şey olmasa da, özellikle şeker hastalığı (diyabet) olan insanlar için tehlikeli olabilir. Yine uzmanlara göre, bu madde karaciğer ve böbreklere de zarar verebilir. Ayrıca, bu bitkinin başka ilaçlarla beraber kullanımı üzerine de henüz herhangi bir araştırma yapılmamış.
"Yüzde yüz doğal", "tamamiyle bitkisel" denilen zayıflama hapı Lida'nın neden olduğu felaketlerden sonra artık tamamen bitkisel de olsa, doğal da denilse kullanacağınız hapları mutlaka ve mutlaka önce iyice araştırın.


0 yorum:

Yorum Gönder