3 Şubat 2011 Perşembe

ERKAN TOPUZ SORU CEVAP

E vitamininden zengin besinlerin başında gelen fındık kanserden ve kalp damar hastalıklarından koruyor. Son araştırmalara göre, fındığın iç kabuğuyla birlikte tüketilmesi daha faydalı. Prof. Dr. Erkan Topuz, her gün bir avuç fındık tüketilmesini tavsiye ediyor

Kardeşim tedaviye cevap vermedi. Bize tavsiyeleriniz nelerdir?
Kardeşim 4 yıl önce malin melanom teşhisiyle 5 defa nüks ameliyatı geçirdi. Lenf bezleri temizlendi. Temadol, Dekanone. selenyum ve imuneks kullanıyor. Koltuk altı ve boynundaki lenf bezlerinde şişme var. Kardeşim şu ana kadar uygulanan tedaviye cevap vermedi. Tedavi konusunda sizin önerileriniz nelerdir? Bu hastalığın tamamıyla iyileşmesi mümkün mü? A.A.

CEVAP : Şu anda kardeşinizin boynunda şişlik var. Bu nedenle uygulanan tedavi doğru. 3 ay sonra yapılan değerlendirmede tedaviye yanıt değerlendirilecektir. Eğer kardeşinizin bu ilaçlardan fayda görmediği anlaşılırsa doktorunuz başka bir kemoterapiye geçer. Tümör lokalse radyoterapi de yapılabilir. Fakat malin melanom genellikle radyoterapiyle dirençli bir tümördür. Malin melanomda bağışıklık sistemini güçlendirmek ön plandadır.
Kardeşinize önerilerim şunlar:
- Gece yatmadan yarım saat önce 18-21 miligram melatonin hormonu kullanın.
- Doktorunuza danışarak yüksek dozda (5-6 gram) C vitamini alabilirsiniz. İmmün sisteminizi güçlendirmek için reishi ve cordyceps mantarı haplarını deneyebilirsiniz.
- Son çalışmalarda, hayvan deneylerinde milk thistle'ın (devedikeni sütü kapsülü) faydalı olduğu gösterildi.
- Beta karoten immün sistemini güçlendiren çok önemli bir maddedir. Her gün 1-2 bardak domates ve havuç suyu içerek ihtiyacınız olan beta karoteni temin edebilirsiniz.
- Portakal, mandalina, kan portakalı, turunç, limon gibi turunçgilleri kabuğuyla birlikte rondodan geçirdikten sonra 4-5 çorba kaşığı tüketin.
- Fındık da immün sistemi güçlendiricisidir. E vitamini ve selenyumdan    zengin besinlerin başında gelen fındık kanserden ve kalp damar hastalılarından   korur. Özellikle kavrulmamış fındığı tercih edin. Çünkü kabuğunu kırdıktan    sonra fındığın üzerindeki iç kabuğuyla tüketmek çok daha faydalı. Son  araştırmalar, iç kabuğuyla tüketilen fındığın kabuksuz fındığa göre yüzde 60-65 oranında daha fazla antioksidan ihtiva ettiğini gösteriyor.
- Yoğurdu bol tüketin.
- Mevsimi geçmeden çağlayı bol miktarda yemeye çalışın.
- Günde 2 tane kabuklarıyla birlikte organik elma yiyin ya da suyunu için.
-  Şu dönemde bol bol ısırgan tüketmeye çalışın.
-  Haftada 2 kez kurubaklagil yiyin.
Özellikle yeşil mercimek, kuru fasulye ve nohudu tercih edin.
-  Kemoterapi gördüğünüz için protein almak zorundasınız. Haftada 1 kez kırmızı et tüketin. Diğer günler öncelikle balık, hindi ve tavuğu tercih edin.
- Kuarsetin denen çok faydalı bir madde ihtiva ettiği için her gün yemekler içinde ya da salatanızda 1 soğan tüketmeye çalışın.
- Ellagic asit denen kanser savaşçısı bir madde içerdiği için böğürtlen, böğürtlen yaprağı ve kökü çayı için.
- Acıbademde bulunan bir madde de cilt kanserlerinde faydalı. Ancak günde 5 taneden fazla acıbadem tüketmeyin.


Babam prostat kanseri.
Babam 78 yaşında. 4 yıl önce prostat kanseri teşhisi konuldu. Tümörün 10 üzerinden 9 derecesinde agresif olduğu söylendi. 41 seans radyoterapi uygulandı. 2 yıl PSA (prostat kanserini gösteren kan testi) seviyesi normaldi. Fakat daha sonra PSA 5.5'e yükseldi. Doktor, kemik sintigrafisi istedi ve kemikte metastaz olduğu belirlendi. Takiben 3 ay Estacyt hapı verildi. Fakat kalp yetmezliği, taşikardi yaptığı için bu ilaç bırakıldı. Ardından Ketaconzol ve Delta Cortril uygulandı. Karaciğer enzimlerinde yükselme görüldüğü için bu ilaçlar da bırakıldı. Bu süreçte PSA 60-80'e çıktı. Bel ağrıları olunca 14 seanslık radyoterapi uygulandı. Babam şu anda kemoterapi görüyor. Ancak tedaviye rağmen son PSA'sı 150 olarak belirlendi. Bu arada 10 gün önce yapılan üst batın MR'ında karaciğerde 2 adet 1 santimlik metastaz saptandı. Babam kemoterapi nedeniyle çok halsiz. Son 2 yılda 10 kilo verdi. Yan etkiler konusunda önerileriniz nelerdir? Tedavide doğru yolda mıyız? H.C.

Cevap : Prostat kanseri erken evrelerde ameliyatla tam şifa bulabilir. Metastaz yoksa hastalara hormon tedavisi uygulanır. PSA normale inince 1 yıl sonra bu tedavi kesilir. Ancak ileri evrelerde yalnız radyoterapi ve hormonoterapi yapılır. Bu hastalarda ömür boyu PSA kontrol edilmeli. Hormon tedavisi altında PSA'da yükselme varsa uzak tarama yapılmalı. Kemik metastazı çıkarsa kemik takviye edici ilaçlara geçilmeli. Ağrı çoksa kemiklere radyoterapi de yapılabilir. Kemik metastazı tespit edilirse hormon tedavisi değiştirilmeli. Buna rağmen cevap alınmazsa kemoterapiye geçilmeli. Babanıza da şu ana kadar doğru tedaviler uygulanmış. Şu dönemde böbrek, karaciğer fonksiyon testlerinin sıkı kontrol edilmesi ve beslenmesine özen gösterilmesi gerekiyor. Babanıza her gün 2 bardak domates suyu içirin. Bol miktarda yoğurtlu ısırgan yemeği yedirin. Domates suyu içemiyorsa hapını (likopen) verebilirsiniz. Yaşlı olduğu için hastanızın milk thistle (devedikeni sütü kapsülü) almasında yarar var. Yine prostat kanserinde burdock (dulavrat otu tableti), boswellia bitkisi hapı, dandelion (karahindiba hapı) faydalı besin destekleridir. Şeker ve tansiyonu yoksa babanıza günde 1 çorba kaşığı meyan kökü(kullanım detayı) de verebilirsiniz.





0 yorum:

Yorum Gönder