1 Şubat 2011 Salı

MEMEDE ŞİŞLİK KANSER BELİRTİSİ Mİ?


Meme cildinde kalınlaşma ve çukurlaşma kanser habercisi olabilir.


Ağrısız sert şişliklerle de kendini belli eden hastalığın tedavisi ameliyattan geçiyor. Meme kanserini erken evrede saptamak için her kadın 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi yaptırmalı.Memede her şişlik kanser belirtisi mi?

Geçen hafta banyoda mememde bir şişlik fark ettim. Her şişlik meme kanseri belirtisi mi? Ne yapmamı tavsiye edersiniz? İ.A.

CEVAP:
Memede saptanan her kitle kanser değil. Hemen telaşlanmayın. Doktora başvurarak daha ileri tetkikler yaptırın. Meme kanserinde en sık görülen şikayet yeni bir şişlik ya da kitle saptanmasıdır. Şişlikler genellikle ağrısız ve serttir. Tabi bazı kanser türlerinde şişlik ağrılı ve yumuşak olabilir.

Meme kanserinin diğer belirtileri şunlar:
Meme cildinde kalınlaşma,
Meme cildinde çukurlaşma olması,
Meme başında ağrı veya meme başının içeri çekilmesi,
Meme başında veya meme cildinde kızarma ya da yara oluşması,
Memenin büyüklüğü veya şeklindeki değişiklikler,
Koltuk altında kitle ya da kalınlaşma,
Meme ucundan akıntı,
Memenin koyu bölgesinde renk veya his değişiklikleri.

Memede muayene veya mamografiyle kitle saptandığı zaman, bunun kanser olup olmadığının saptanabilmesi için :
Başka tetkiklerinde yapılması gerekir. Hastanın fizik muayenesi yapıldıktan ve geçmişi sorgulandıktan sonra biyopsi yapılır. Meme kanserinin kesin tanısı, biyopsiyle konur. Biyopsi çeşitli şekillerde yapılabilir. Örneğin iğneyle kitleden sıvı ve hücre alınabilir. Ya da cerrahi işlemlerle kitle çıkarılabilir. Meme kanseri en çok kemiklere, karaciğer ve akciğere yayılır. Erken tespit edildiğinde hastaların yüzde 95'i temelli kurtulma şansına sahip. Bu nedenle hiçbir şikayetiniz olmasa da 40 yaşından sonra her yıl 1 kez mamografi yaptırın. Mamografi, elle hissedilmeden 2 yıl önce kitlenin tespit edilmesini sağlayan bir tetkik. Ailenizde meme kanseri varsa kontrollere 30 yaşında başlayın. Her ay adet bitiminden soma memelerinizi kendi kendinize muayene edin. Meme kanseri riskini azaltmak için alkolü sınırlandırın, sağlıklı kiloya ulaşın, sigara içmeyin, egzersiz yapın, sebze-meyve ağırlıklı beslenin, diyetinizdeki yağları azaltın ve sofranızda zerdeçal, çörek otu gibi baharatlara yer açın. Her gün en az yarım kilo yoğurt yemeyi ihmal etmeyin. Ailenizde meme kanseri öyküsü varsa doğum kontrol hapı kullanmayın. Ayrıca menopoz döneminde hormon tedavisinden uzak durun.






0 yorum:

Yorum Gönder