29 Haziran 2013 Cumartesi

Akraba Evliliği Nedir? Sakıncaları Nelerdir?


Aynı soydan gelen kişilerin yaptığı evliliğe akraba evliliği denir. Akrabalık; anne soyundan gelebileceği gibi baba soyundan da gelebilir. Her ikisi de aynı derecede önemlidir. Akraba evliliği genel olarak iki derecede incelenir.
Akraba evlilikleri kendi içerisinde iki bölüme ayrılırlar;
Bunlar 1. Dereceden ve 2. Dereceden akraba evlilikleridir. Bunlardan 1. Dereceden olan akraba evlilikleri, kuzen evliliklerini oluşturmaktadır. Kuzenlerin birbirleri arasında yaptığı evlilikler, bu türden yapılan akraba evliliğidir. 2. Dereceden oluşan akraba evlilikleri ise, torun evliliği ismini almaktadır. Bu tür evliliklerde, genetik bozukluğa sahip olan doğum oranları bir hayli yüksektir. Bu sebeple evlilikten önce, genetik testlerin yapılması kesinlikle gerekli bir durumdur. Akraba evlilikleri dendiği zaman ilk akla gelen, bebeklerin bir özrü olarak dünyaya gelmesidir. Bu, çok acı bir gerçektir ama akraba evliliklerinde kesinlikle özürlü doğum gerçekleşir diye kesin bir yargı bulunmamaktadır. Bazen bu evliliklerden gayet sağlıklı bebek doğumları da gerçekleşmektedir.
Akraba evliliklerinde, anne karnında bozuk gen geçme olasılığı daha yüksektir. Dolayısıyla bu bireyler, aynı soydan gelen bireylerdir. Bu sebeple de bu kişilerin genleri aynıdır. Bu ise, hasta çocuk doğum riskini iki katına çıkaran bir durumdur. Akraba evlilikleri sonucunda bebeklerde görülen hastalıkların en fazlası, kan hastalıkları, göz, kalp ve şeker hastalıkları, zeka geriliği ve de vücut bozukluğudur.
Ülkemizde her beş evlilikten birini oluşturan akraba evliliklerinde özürlü çocuk doğma riski yüksektir. Türkiye’de evliliklerin yüzde 20’sini oluşturan akraba evliliklerinde özürlü çocuk doğma riski iki katına çıkıyor. Bu yüzden akraba evliliği yapmayı planlayan çiftlere evlenmeden önce muhakkak genetik danışmanlık almaları öneriliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder