27 Haziran 2013 Perşembe

Kanal Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?



Sinirlerin hasar görmesi sonucu oluşan şiddetli ağrılar nedeniyle bu diş köklerinin temizlenmesi ve doldurulması gerekir. Diş köküne yapılan bu temizlik ve doldurma işlemine (dolgu) ise kanal tedavisi denilmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
-Öncelikle anestezi işlemi gerçekleştirilir. Çürük diş kökü ile birlikte diş çevresi uyuşturulur.
-Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra eğe denilen bir alet ile çürük dişin içerisindeki pulpa ve çürük hücreler temizlenir.
-Dişin içi eğeler ile uygun biçim alana kadar genişletilir ve klorheksidin, sodyum hipoklorit ve serum gibi fizyolojik sıvılar ile yıkanır.
-Diş kökündeki çürümenin sebep olduğu herhangi bir iltihaplanma var ise açılan kanala geçici dolgu yapılarak verilen antibiyotikler ile iltihabın kuruması sağlanır. İltihap kurumadan dolgu işlemi gerçekleştirilemeyeceği için bu sırada tedavi süreci ileri bir tarihe ertelenir.
-Dişin dolgu yapılabilir hale gelmesinden sonra geçici dolgu alınır, kompozit veya diğer dolgu türleri ile diş doldurulur ve ardından ışık tedavisi uygulanır.
Kanal Tedavisi Sonrası Ne Yapılmalı Yapılmamalı?
Anestezinin etkisiyle uyuşturulan bölgeyi birkaç saat hissedemeyebilirsiniz. Geçici durumdur merak etmeyin. Bu kanal tedavisi yapıldıktan sonra en az 2-3 saat süresince de herhangi bir besin almamanız gerekmektedir. Yemek yemeye başladığınızda ise yine dolgunun olduğu kısma ağırlık vermemeye gayret ediniz. Doktorunuzun vermiş olduğu ağrı kesici ve antibiyotikleri de olabildiğince zamanında almaya çalışın.

0 yorum:

Yorum Gönder