20 Aralık 2010 Pazartesi

ÇOCUKLARDA ORTA KULAK İLTİHABI

Çocuklarda Orta Kulak İltihabına Dikkat!


Çocuklarda orta kulak iltihaplarının tamamı tedavi edilebilir. KBB, Baş ve Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay "Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra en sık görülen hastalık orta kulak iltihabıdır" diyor.


Özellikle boğaz enfeksiyonları ve sinüzit tedavisinin yetersiz olması sonucunda, östaki borusu vasıtasıyla enfeksiyon etkeni bakteriler, orta kulağa yolculuk yaparak Otit Media'ya (orta kulak iltihabına) neden olurlar. Yetişkinlere nazaran çocuklarda Otit Media'nın sık görülmesinin temel nedeni tamamıyla anatomiktir. Östaki borusu çocuklarda yatay durumdadır. Bu yüzden boğaz enfeksiyonuna neden olan bakteriler rahatlıkla orta kulağa yerleşirler. Çocukta yaş ilerledikçe östaki borusu dikey pozisyona geçer ve orta kulak iltihaplarının sıklığı giderek azalır.

Bazı çocuklarda Otit Media'ya yakalanma sıklığı çok yüksektir. Her yıl 2-3 kez Otit Media atakları geçirirler. Burada önemli olan teşhisin zamanında yapılıp, tedavinin de buna göre planlanmasıdır. Aksi takdirde bu çocuklar, geleceğin yetişkini kronik kulak hastası olarak toplumda yer edinirler.

KBB, Baş ve Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay orta kulak iltihabının nasıl oluştuğu ve tedavi şekli hakkında bilgi verdi.

Orta kulak iltihabı nasıl oluşur? - Orta kulak iltihapları sonucunda orta kulağında ağrı veya akıntı şikayeti ile gelen her çocuk, kulak mikroskobu ile ileri değerlendirmeye alınarak tedavi düzenlenir. Bir kulakta biriken, akan iltihabi sıvıların bir aspiratörle alarak uzaklaştırılması, kulağın ıslak bırakılmaması tedavinin en önemli noktasıdır. Bundan sonra çocuğun uygun antibiyotiği alarak, bazen kısa süreli bazen de uzun süreli kontrolü çok önemlidir. Birden fazla kutu antibiyotik alımının aileyi huzursuz ettiği, "bu kadar çok antibiyotik gerekir mi?" sorusunu sordurttuğu sık görülür. Bunların tedavi bitimine kadar alınması gerektiği aileye anlatılarak tedavi sürdürülmelidir.

Çocuklarda orta kulak iltihaplarının tamamı tedavi edilebilir ve gelecekte işitme ameliyatına gerek kalmaksızın tedavi programı tamamlanabilir. Sıklıkla tekrar eder fakat yaş ilerledikçe bu tekrarların sayısı azalır. Orta kulak iltihaplarını her anne-baba ciddiye almalı, kontrol ve tedavileri aksatmamalı ve Kulak Burun Boğaz hekimiyle ilişkilerini koparmamaları gerekir. Gelecekte iyi işiten yetişkinler, çocuklukta tedavisi yapılan bireylerdir...

0 yorum:

Yorum Gönder