20 Aralık 2010 Pazartesi

TESTİS TÜMÖRÜ TEDAVİ VE BESLENME

Babam testis tümörü tedavisi görüyor. Nasıl beslenmeli?

Babama 2 ay önce testis tümörü (seminom) tanısı konuldu. Karaciğer altında, mide duvarı ve zarında metastaz var. Kemoterapi başlandı. Sisplatin, etopozid, bleocin gibi kemoterapi ilaçları kullanıldı. Babam 2 kür sonra tedaviye cevap verdi. Beslenme konusunda önerileriniz nelerdir? R.S.

CEVAP - Prof.Dr. Erkan TOPUZ

Genellikle genç yaşlarda görülen ancak nadiren ileri yaşlarda da ortaya çıkabilen testis tümörleri seminom ve seminom dışı diye ikiye ayrılır. Seminom tümörler, seminom dışı tümörlere göre tedaviye daha iyi yanıt verir. Güneş çıktığında buzlar nasıl erirse, tümör de kemoterapiyle öyle erir. Kemoterapiyle tedavi başarı oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Hastanın durumuna göre 4-6 kür kemoterapi uygulanır. Nüks durumunda başka ilaçlar da denenir. Erken dönemlerde radyoterapi yapılabilir. Babanızda hastalık ileri evrede yakalanmış, ancak yine de temelli kurtulma şansı var. Doğru bir tedavi yapılmış.

Babanıza önerilerim şunlar:

• Böbrek fonksiyonlarınızın tedaviden olumsuz etkilenmemesi için bol bol sıvı alın ve yoğurt yiyin.
• Kilo kaybına mani olun, kilo kaybınız olursa meyve sularına ağırlık verin.
• En zararsız protein yumurta beyazında vardır, günde 2-3 tane haşlanmış yumurta beyazı tüketin.
• Enginar, yulaf kepeği, kuru meyveler, kabak çekirdeği, trança balığı, esmer pirinç, arpa gibi magnezyumdan zengin gıdalara sofranızda yer açın. Arpayı (günde 1 avuç) güveç şeklinde, çorba ya da bulgur pilavı içinde tüketebilirsiniz.
• Kemoterapi sırasında haftada 1-2 kez yağsız kırmızı et yiyin. Böylece kan tablonuzun düşmesine mani olabilirsiniz.
• İdrar söktürücü özellikleri nedeniyle maydanoz ve tarhun tüketin.
• İmmün sistemini güçlendirmek için omega 3, likopen (domates tableti), selenyum, E vitamini, boswellia bitkisi hapı, burdock (dulavrat otu tableti), turmeric (zerdeçal tableti) gibi destekleri doktorunuza danışarak dönüşümlü kullanın.
• Kemoterapi sırasında zencefil, papatya, rezene, yeşil çay, kuşburnu, civanperçemi, mercanköşk gibi çaylardan sevdiklerinizi için. Çayınıza şeker yerine tarçın ve limon ilave edin.
• Seminom tümörlerde en önemli tümör belirteci LDL'dir, Belli aralıklarla bu testi yaptırın.
Ayrıca hemogram, kan biyokimyası, üre-kreatin testlerini ihmal etmeyin.
• Kemoterapinizde kullanılan Bleocin adlı ilacın yüksek dozda uygulanması akciğerde doku kalınlaşmasına neden olabilir. Doktorunuz bu konuda dikkatli olmalı. Tedavi uzun sürerse bu ilaç devreden çıkarılmalı ve yerine başka ilaçlar konulmalı.



Testis tümörü nasıl tedavi edilir?

Eşim 29 yaşında. Yaklaşık 8 ay önce testis tümörü (koriyokarsmom) tanısı konuldu. 7 seans kemoterapi gördü. Ancak karaciğerinde 2 tane mercimek büyüklüğünde metastaz var. Yeniden kemoterapi uygulanacak. Beni bu hastalık hakkında bilgilendirir misiniz? R.B.

CEVAP - Prof.Dr. Erkan TOPUZ

Testis tümörü genellikle genç yaştaki erkeklerin hastalığıdır. Çocuklukta inmemiş testis sorunu en önemli sebepleri arasındadır. İki tipi var: Seminom ve seminom dışı. Erken evrede her iki tümöre de cerrahi müdahale yapılmalı. Bu işlem sırasında kordon dediğimiz bölüme bakılır. Tedavi kordon ve lenf bezi tutulumuna göre ayarlanır. Seminomcla tedavi başarısı yüzde 90-95'lere kadar çıkar. Seminom dışı grupta ise tam şifa şansı yüzde 70'tir. Koriyokarsmom, seminom dışı tümörlerin bir alt grubudur. Eşinizde metastaz olsa bile kemoterapi çok etkilidir. Büyük ihtimalle tümörü kemoterapiyle yok edilecektir. Eğer 2-3 kür sonrasında kemoterapiye yanıt oranı yüzde 50'nin üzerindeyse aynı ilaçlara devam edilir, yoksa kemoterapi ilacı değiştirilir. Kanser tedavisi geçici ya da kalıcı kısırlığa yol açabildiği için bu hastalara kemoterapi ve radyoterapiden önce 'sperm dondurma' işlemi tavsiye edilir. Böylece ileride çocuk sahibi olma şansı artırılır. Bu yöntemde sperm ve yumurtalar özel yöntemlerle dondurularak daha önceden bu işlem için hazırlanmış tanklarda saklanır. İlerde kullanmak istendiğinde ise bu tanklardan çıkartılarak çözülür. Daha sonra tüp bebek uygulamasına geçilir. Testis tümörü hastalarında en önemli olay, kemoterapi sırasında kilo kaybına mani olmaktır. Bunun için başta havuç ve domates olmak üzere meyve-sebze suları tüketilmeli. Kemoterapi ağırdır, böbrekleri korumak için 1.5-2 litre sıvı alınmalı. Yiyecek, içecek konusunda hastanın çok üzerine gidilmemeli, hasta istediği gıdaları tüketmeli. Sadece greyfurt ve kantarondan uzak durulmalı.

Eşinize diğer önerilerim şunlar:

- Şekeri az tüketin.
- Beyaz un yerine esmer olanı tercih edin.
- Tuzu azaltın.
- Katkı maddesi olan gıdalardan uzak durun.
- Haftada 1-2 kez kırmızı et, diğer günler bol balık yiyin.
- Doktorunuza danışarak omega 3, selenyum, E vitamini, bromelain (ananas hapı) kullanın.

Karaciğerinizdeki metastaz için de milk thistle (deve dikeni sütü kapsülü), dandelion (karahindiba hapı), burdock (dulavrat otu tableti) alabilirsiniz. Son olarak beta hcg ve alfa feto protein değerlerinizi sıkı takip ettirin.

0 yorum:

Yorum Gönder